Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акт пробл теор сп все.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Тема 4. Засоби, методи та умови спортивного тренування – 2 год.

Засоби фізичного виховання, які використовуються в спортивному тренуванні: сили природи, гігієнічні фактори, фізичні вправи.

Фізичні вправи: загальнопідготовчі, допоміжні, спеціально-підготовчі, змагальні.

Ідеомоторні вправи. Педагогічні дії тренера (слова, показ, безпосередня допомога, контроль, аналіз, визначення помилок, коректування рухової поведінки спортсмена та ін.).

Засоби підвищення фізичної працездатності та відновлення: харчування, фармакологія, фізіотерапія, психорегуляція, стимулятори, врахування біологічних ритмів, умов діяльності, здоровий образ життя, відпочинок (пасивний, активний), масаж (спортивний, самомасаж, механічний, гідро- та гідровібромасаж та ін.), парова баня, виконання вправ в барокамерах, термокамерах, використання спеціалізованих технічних пристроїв (тренажери, контрольно-вимірювальна, інформаційна та коректуючи апаратура).

Оптимальне (комплексне та системне) використання різних засобів з врахуванням особливостей спортивних спеціалізацій.

Методи спортивного тренування: словесні, наочні та практичні. Класифікації методів.

Методи, які спрямовані переважно на засвоєння рухових навичок спортивної техніки: розучування цілісної вправи, розучування вправ частинами. Характеристика підвідних та імітаційних вправ.

Методи, які спрямовані переважно на розвиток рухових якостей: безперервний та інтегральний.

Ігровий метод. Змагальний метод.

Варіативність умов діяльності під час застосування різноманітних методів спортивного тренування.

Адекватність методів засобам спортивного тренування.

Умови для спортивної підготовки: музика, світло і колір, кольоромузика, аромотерапія, рефлекторні впливи попередніх адаптацій та ін.

Умови саморегуляції та умови педагогічних впливів здоров’я.

Тема 5. Основи структури тренувального процесу – 2 год.

Структура тренувальних занять.

Динаміка функціональної активності в процесі тренувального заняття та його загальна структура, навантаження в занятті. Спрямованість занять. Організація занять.

Врахування фазовості розвитку спортивної форми, календаря змагань, кліматичних умов, особливості видів спорту під час планування тренувальної роботи.

Сумарний об'єм, динаміка об’єму та інтенсивності і співвідношення роботи різної спрямованості протягом року та макроциклу.

Види тренувальних занять. Тренувальний урок. Фактори уроку: координаційна структура фізичної вправи. Інтенсивність фізичної вправи, тривалість фізичної вправи, умови чергування вправи з відпочинком на уроці (режими А, В, Д, Е за В.В. Петровським, 1978), кількість повторень фізичної вправи на уроці, що визначає загальну силу дії заняття в цілому; задача дії (М.О. Бернштейн, 1966).

Структура тренувальних мікроциклів.

Типи тренувальних мікроциклів. Дія на організм спортсменів занять з різними за величиною та спрямуванням дії навантаженням. Використання в мікроциклі занять з різними за величиною та спрямуванням навантаженням.

Сумарний вплив мікроцикла: кількісне співвідношення уроків різної спрямованості, послідовність розподілу уроків різної спрямованості в циклі, умови чергування уроків з відпочинком, динаміка навантажень в циклі.

Структура тренувальних мікроциклів з одноразовими заняттями на протязі дня та з двома та більшою кількістю занять.

Управління розвитком працездатності та відновлювальними процесами в програмах тренувальних занять та мікроциклів.

Методика побудови мезоциклів, макроциклів в тренувальному процесі на протязі уроку.

Структура та типи тренувальних мезоциклів.

Тривалість та структура мікроциклів в мезоциклі.

Структура тренувальних макроциклів.

Тренування в підготовчому. змагальному та перехідному періодах.

Регулюючі параметри адаптаційних змін в макроциклі: тривалість періоду та кількість повторюваних уроків та циклів, яка забезпечує завершення етапу адаптації; динаміка навантаження по періодах. Створення локальних програм по етапах та періодах тренування для забезпечення кумулятивних ефектів адаптації.