Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акт пробл теор сп все.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Тема 5. Основи структури тренувального процесу

  1. Динаміка функціональної активності в процесі тренувального заняття та його загальна структура, навантаження в занятті.

  2. Врахування фазовості розвитку спортивної форми, календаря змагань, кліматичних умов, особливості видів спорту під час планування тренувальної роботи.

  3. Сумарний об'єм, динаміка об’єму та інтенсивності і співвідношення роботи різної спрямованості протягом року та макроциклу.

  4. Регулюючі параметри адаптаційних змін в макроциклі: тривалість періоду та кількість повторюваних уроків та циклів, яка забезпечує завершення етапу адаптації; динаміка навантаження по періодах. Створення локальних програм по етапах та періодах тренування для забезпечення кумулятивних ефектів адаптації.

  5. Види тренувальних занять. Тренувальний урок. Фактори уроку.

  6. Структура тренувальних мікроциклів.

  7. Типи тренувальних мікроциклів.

  8. Сумарний вплив мікроцикла.

  9. Управління розвитком працездатності та відновлювальними процесами в програмах тренувальних занять та мікроциклів.

  10. Методика побудови мезоциклів, макроциклів в тренувальному процесі на протязі уроку.

  11. Структура та типи тренувальних мезоциклів.

  12. Тривалість та структура мікроциклів в мезоциклі.

  13. Структура тренувальних макроциклів.

  14. Тренування в підготовчому. змагальному та перехідному періодах.

  15. Структура тренувальних занять.

  16. Спрямованість занять. Організація занять.

  17. Врахування фазовості розвитку спортивної форми, календаря змагань, кліматичних умов, особливості видів спорту під час планування тренувальної роботи.

  18. Сумарний об'єм, динаміка об’єму та інтенсивності і співвідношення роботи різної спрямованості протягом року та макроциклу.

  19. Координаційна структура фізичної вправи. Інтенсивність фізичної вправи, тривалість фізичної вправи, умови чергування вправи з відпочинком на уроці (режими А, В, Д, Е за В.В. Петровським, 1978), кількість повторень фізичної вправи на уроці, що визначає загальну силу дії заняття в цілому; задача дії (М.О. Бернштейн, 1966).

  20. Дія на організм спортсменів занять з різними за величиною та спрямуванням дії навантаженням. Використання в мікроциклі занять з різними за величиною та спрямуванням навантаженням.

  21. Структура тренувальних мікроциклів з одноразовими заняттями на протязі дня та з двома та більшою кількістю занять.

Тема 6. Планування багаторічного спортивного тренування

  1. Загальна структура багаторічної підготовки та фактори, які її визначають.

  2. Побудова тренування на різних етапах багаторічної підготовки.

  3. Етап початкової підготовки.

  4. Етап попередньої базової підготовки

  5. Етап максимальної реалізації індивідуальних можливостей зберігання досягнень.

  6. Основні напрямки інтенсифікації тренувального процесу в багаторічній підготовці.

  7. Співвідношення різних видів підготовки на етапах багаторічного спортивного тренування.

  8. Планомірне підвищення сумарного об’єму роботи. Своєчасна вузька спортивна спеціалізація. Поступове збільшення кількості занять в мікро циклах. Планомірне збільшення тренувальних занять з великим навантаженням в мікроциклах. Планомірне збільшення кількості занять вибіркового спрямування. Широке використання жорстких тренувальних режимів. Розширення змагальної практики на завершальних етапах спортивного удосконалення. Збільшення загальної кількості основних змагань, які мають високий психологічний накал та жорстку конкуренцію.

  9. Поступове введення додаткових засобів, які стимулюють працездатність та прискорюють процеси відновлення після напружених навантажень, які збільшують реакцію організму на навантаження.

  10. Збільшення об’єму техніко-тактичної підготовки в умовах, які максимально наближені до ймовірної змагальної діяльності.

  11. Планомірне збільшення психічної напруженості в тренувальному процесі, створення мікроклімату екстремальних умов змагань та жорстокої конкуренції в кожному занятті. Недопустимість форсованого тренування юних спортсменів.

  12. Динаміка навантажень та співвідношення роботи різної переважної спрямованості в процесі багаторічного спортивного тренування.