Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акт пробл теор сп все.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Тема 2. Фактори, як визначають ефективність фізичного виховання та спортивного тренування – 2 год.

Програмні нормативні основи фізичного виховання. Впровадження системного підходу до організації та реалізації фізичного виховання в державному та суспільно-самодіяльному напрямках. Відповідність кваліфікації вчителя вимогам державного стандарту освіти та сучасні професіограммі. Матеріально-технічне та інформаційне забезпечення процесу фізичного виховання. Характеристика системоутврюючого фактору – готовності випускника загальноосвітньої школи до компетентного самостійного процесу застосування засобів фізичного виховання і регуляції функціонального стану працездатності та здоров’я упродовж життя.

Науково-педагогічна компетентність та креативність тренера. Соціально-побутові умови. Основні напрямки спортивного тренування: різке збільшення сумарних об’ємів тренувальної роботи і визначення оптимальних меж; суворе дотримання в системі тренування спортсменів високого класу спрямованості на специфічні вимоги виду спорту, конкретної змагальної дисципліни; використання нетрадиційних засобів тренування в розвитку спеціальної працездатності, підвищення більш повного вичерпання функціональних ресурсів; удосконалення системи управління тренувального процесу на основі об’єктивізації знань про структуру підготовленості та змагальної діяльності, розробка їх модельних характеристик, застосування різноманітних умов діяльності, які сприяють досягненню запланованого результату.

Якість організації спортивного тренування.

Система «тренер-спортсмен». Матеріально-технічне, наукове та організаційно-педагогічне забезпечення підготовки до змагань. Точність планування системи організації спортивних тренувань, організація, забезпечення підготовки. Врахування умов, які впливають на результати спортивно-педагогічної діяльності.

Точність управління спортивним тренуванням. Система та структура управління (поетапне, поточне та оперативне управління). Спеціальні умови здійснення управління.

Застосування моделювання в спортивному тренуванні.

Навантаження, втома, відновлення в спортивному тренуванні.

Принципи: спрямованість до вищих досягнень, поглиблена спеціалізація; єдність загальної та соціальної підготовки; безперервність тренувального процесу, єдність та взаємозв’язок структури змагальної діяльності та структури підготовленості.

Додаткові фактори, які визначають ефективність спортивного тренування. Методичне забезпечення, медико-біологічні засоби спрямованості змін, корекції та стимуляції фізичної працездатності.

Система спортивних змагань. Комп’ютерна техніка та програмне забезпечення вирішення прикладних задач спортивного тренування та ін.

Тема 3. Фактори, які визначають рівень фізичної культури учнів та спортивних досягнень – 2 год.

Зміст мотивації людини до регулярних занять фізичними вправами, до образу здорового життя, ідеалів фізичної досконалості та високої працездатності. Оцінка рівня фізичного розвитку, фізичної підготовленості, наявності стійких звичок до використання засобів фізичного виховання (гігієнічних факторів, оздоровчих сил природи, фізичних вправ), рівня фізичної освіти (компетентність людини з питань методики фізичного виховання), порівняння рівнів фізичної досконалості (реальних і ідеальних).

Точність спортивного відбору. Кваліфікація тренера.

Сторони підготовленості, які визначають рівень спортивних досягнень: технічна, фізична, тактична, морально-виховна, теоретична, інтелектуальна, інтегральна та ін. Взаємозв’язок та взаємозумовлення сторін підготовленості.

Структура змагальної діяльності та показники її ефективності.

Фактори, які зумовлюють рівень підготовленості спортсменів. Швидкісні здібності, силові здібності, гнучкість, координаційні здібності. Потужність та ємність шляхів енергозабезпечення роботи. Економічність роботи та ефективність використання функціонального потенціалу.

Специфічність адаптивних реакцій та функціональних проявів. Стабільність та варіабельність навиків та вегетативних функцій. Структура підготовленості залежно від рівня кваліфікації та тренованості спортсменів.

Наявність плацдарму факторів, детермінуючих рівень спортивних досягнень.

(Мета, загальна та окремі доктрини рефлексивної поведінки спортсмена в спортивних змаганнях.)

Ефективність спортивного тренування як провідний фактор, що зумовлює прогресування в спорті.