Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_prakt_rob.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать

Завдання для аудиторної роботи

Завдання 1.

Спишіть. Підкресліть займенники. До якого розряду вони належать?

Ціле літо дід Данило живе на пасіці в лісах. Там увесь рік пахне вощиною, медом і травами. Він має дуже гарні очі, лагідну посмішку і трохи скорботні уста, на які не назбирувались ні злоба, на погане слово. І такий він увесь чепурний та охайний, що мені одразу хочеться кудись заховати свої брудні руки. - О Михайлику, бач де ми здибались з тобою! - радіють дідові очі і радіють сльозинки в них. (За М.Стельмахом)

Завдання 2.

Прочитайте речення. Які займенники вказують на предмет, які – на ознаку. А які - на кількість? Яким членом речення виступають займенники?

За селом озера. Вони багаті на дичину. Я люблю теплі осінні дні. В такі дні приємно полювати. На озерах тисячі диких качок. Ніколи я не бачив стільки дичини.

Напишіть над кожним займенником, до якого розряду він належить.

Завдання 3.

Іменники, що повторюються, замініть особовими займенниками він, вона, вони в потрібному відмінку або займенником його, що має значення приналежності (присвійності). Запишіть.

1. Коли перед постом відкрилась у цвіту вся земля, коли заспівала вся природа, тоді і поетові захотілося співати разом з природою. 2. Вся кругом земля стала землею колгоспника, землею чесного трудівника, і де тільки тепер трудівник не ступає, землю рідною називає.

З Волги на Одер дорога далека, по дорозі ми ходили в буремні літа. 2. Напроти командира стояв високий боєць. За плечима у бійця – ручний кулемет. Коли командир подивився на обличчя бійця, командирові показалося обличчя дуже знайомим.

Завдання 4.

Запишіть, вставляючи пропущені неозначені займенники.

1. І коли …з ворогів порушить кордони нашої Батьківщини, дістане від нас рішучу відсіч. 2. … з моїх товаришів збирається цього літа побувати в Каневі на могилі Шевченка. 3. Хай … з учнів допоможе Сергієві виконати завдання з мови. 4. … з хижих птахів шкодять людині, нападаючи на свійську птицю. 5. Я хочу написати статтю в стінгазету про … з кращих учнів нашого класу. 6. … науковий гурток дасть можливість розвивати твої знання. 7. … із знатних людей нашого села слід було б запросити на шкільний випускний вечір.

Завдання 5.

Запишіть, розкриваючи дужки. Визначте підмети і присудки. Поясніть написання виділених слів.

1. Ви (рад, раді). 2. Ви (гордий, горді). 3. Який ви (щасливий, щасливі). Якась ви (неуважна, неуважні) сьогодні. 5. Ви (один, одні) поїдете до табору. 6. Ви (прекрасна, прекрасні). 7. Ви сьогодні (хворі, хворий)?. 8. Ви така (стурбована, стурбовані).

Практичне заняття № 13

Тема: Числівник.

План

  1. Визначення та загальна характеристика числівника.

  2. Кількісні числівники. Відмінювання кількісних числівників.

  3. Порядкові числівники та їх словозміна.

  4. Словозміна дробових числівників.

  5. Синтаксичні функції числівників.

Рекомендована література

  1. Волох О. Т. Сучасна українська літературна мова. – К.: Вища шк., 1986..

  2. Грищенко А. П., Мацько Л. І., Плющ М. Я. Сучасна українська літературна мова. – К.: Вища шк., 1997.

  3. Козачук Г. О., Шкуратяна Н.Г. Практичний курс української мови. – К.: Вища школа, 1993. – 367с.

  4. Українська ділова мова: практичний посібник на щодень / За ред. М. Д. Гінзбурга.– Х.: Торсінг, 2003.– 592 с.

  5. Ющук І. П. Українська мова. – К.: Либідь, 2004.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]