Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_prakt_rob.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать

Завдання для аудиторної роботи

Завдання 1.

Затранскрибуйте фонематичною та фонетичною транскрипцією слова та словосполучення (фонетичний запис виконайте за орфоепічним словником). Схарактеризуйте всі наявні явища асиміляції чи дисиміляції звуків за поданою схемою.

З джерела, ніч була, Різдво, знімається, гість, мести, сільський, Запоріжжя, поштар, зітханням зливається сміх, без жалю, у казці, вирісши, відзив, яєчня, хрест, відчуття, з щирістю, житнє колосся, прясти, диспетчер, ведмідь, безжурне життя, блищить на сонці, вогкість у сторожці, як дим, у річці, прясти, флюгер, без числа, на поличці, заробітчани, на роздоріжжях, їсти, спросоння, сріблястий, виллються всі зітхання, найкраще, по стежці, Ґандзя, у клітці, лимарський, рушник.

Завдання 2

Назвіть звуки, за допомогою яких розрізняємо подані слова. Запишіть слова фонетичною транскрипцією.

Рід, ряд, рад; коза коса; парад, порадь; брати, прати; перелаз, перелазь; ладжу, лажу; даний, даній; різка, риска; путь, п’ють, п’ять; обід, об’їдь; міг, міх, мох; лис, ліс; вина, винна; тріски, трішки.

Завдання 3

Запишіть слова гуманний, людина, взаєморозуміння, взаємоповага, загальнолюдський, цінність, суспільство фонетичною транскрипцією. Як передаються на письмі голосні звуки? Ввівши подані слова у речення, напишіть твір “Шануймо людську гідність”.

Завдання 4

Перекладіть текст. Порівняйте передачу на письмі м’яких приголосних в російській та українській мовах – зробіть і запишіть висновок.

Если до сих пор экология изучала существующие процессы равновесия в природе, то теперь ей придется искать новые условия равновесия. Как пример этого поиска можно рассмотреть проблему Байкала. Промышленности необходима пресная вода. В Байкале её колоссальное количество. Это большая ценность. Но из Байкала не следует просто выкачивать эту воду, так как озеро ценно не тем, что в нём много воды, но тем, что оно является биофильтром колоссальной мощности, производящим чистую воду. Вода поступает в озеро из впадающих в него рек гораздо более грязная, чем затем в нем становится и вытекает из него. Эта очистка обусловливается биологическими процессами в озере.

Завдання 5

Випишіть слова, в яких кожна з букв є, ї, ю, я позначає два звуки

В’єтнам, осіннє, воєдино, героїзм, гаїв, коріння, яровизація, яєчко, ЮНЕСКО, пюпітр, бюлетень, в’язати, прядка, буття, бур’ян, бюджет, в’юнкий, днює, наївний.

Завдання 6

Біля кожного з слів позначте в дужках кількість букв і звуків.

Приходжу, подзвонити, приїжджати, бульйон, відрядження, дзеленчати, переджнивний, привілейований, джгут, дзюрчати, піджак, підйом, дьоготь, мільйонер, тьохкати, джміль, становище, пуща, щітка, випогоджуватися, вертольоти.

Завдання 7

У поданих реченнях підкресліть слова, що мають м’які приголосні звуки, назвіть букви, якими вони позначені, а також букви, які передають м’якість приголосних.

На зеленій галявині, де рясна трава , дзюркотить криниченька чиста, лісова. Чуєш, річка берег точить, щось вода говорить нам в білих льолях на горбі крутому дві берізки кличуть мене з дому. Грицько нагромадив купку гілляк і почав розпалювати. Заболю, затужу, заридаю... в собі, закурличу, а про очі людські засміюсь, надломивши печаль. Помолюсь крадькома на твоє праслов’янське обличчя. І зоря покладе на мовчання моє печать. Якось приїхав до нас батьків знайомий. На вигляд гість – дядько бойовий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]