Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ А-4.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
12.83 Mб
Скачать

Мал. 2.52. Запобіжники:

а — монтажний блок реле і плавких запобіжників (кришка знята) АЗЛК 2141; б— плавкий запобіжник:

1— плавкий запобіжник; 2— реле включення електродвигуна вентилятора системи охолоджування двигуна; 3 — реле включення звукових сигналів; 4— реле включення протитуманних фар; 5 — реле включення фароочисника; б — реле очищувача і омивача заднього вікна; 7 — реле-переривник покажчиків повороту і аварійної сигналізації, 8— реле склоочисника; 9— контактна перемичка; 10— реле включення обігріву заднього вікна; 11 — запасний запобіжник; 12 і 13 — реле включення відповідно дальнього і ближнього світла фар

Мал. 2.53. Запобіжники:

а — багатократної дії,

б — одноразової дії

3. Прилади для зменшення радіоперешкод.

При роботі електроустаткування між електродами розподільника й свіч запалювання, контактами электричних приладів, а також між щітками й контактними кільцами генератора, щітками й колектором электродвигуна створюється іскріння, що є причиною виникнення високочастотних електромагнітних хвиль, які видають перешкоди, що погіршують прийом радіо- і телевізійних установок. Особливо сильні перешкоди створює система запалювання.

Придушення перешкод досягають різними засобами й залежності від джерела перешкод і вимог до ступеня їхнього придушення. На автомобілях, обладнаних радіоприймачами, для забезпечення радіоприйому й усунення перешкод для близько розташованих побутових приймачів і телевізорів уведені наступні пристрої. В проводах від котушки запалювання до розподільника й від розподільника до свіч установлюють подавлюючі резистори величиною опору від 7 до 15 кОм, виготовленні у вигляді стрижнів з обуглероженного азбесту або інших матеріалів, перемішаних з бакелітовим або другим лаком, які містяться в карболітових наконечниках проводів. У переривниках-розподільниках більшості автомобілів подавительным резистором є контактний угольок, установлюваний у центральний ввід кришки розподільника. Подавльючий резистор також установлюють на роторі розподільника. При застосуванні екранованих свічок подавлюючий резистор установлюють усередину екрана свічки. Поряд з установкою подавлюючих резисторів застосовують високовольтні перешкодопоглинаючі дроти з високоомним (15- 40 КОм/м ) розподіленим опором, сердечник яких являє собою бавовняний шнур, обплетений капроном і просочений напівпровідним складом на основі ацетиленової сажі й інших речовин. Застосовують також перешкодопоглинаючі дроти ПВВП, у яких сердечник являє собою шнур із лляної пряжі, ув'язнений у феррито-пластмассовую оболонку. Поверх цієї оболонки намотаний провідник. Зовні провідника виконується ізолююча оболонка з полівінілхлориду. На кінцях проводів закріплені латунні наконечники. Ферритопластмассова оболонка та спіраль провідника поглинають високочастотну енергію, що знижує рівень перешкод. Подавлюючі резистори зменшують амплітуди струмів у контурах високочастотних коливань і сприяють гасінню дугового розряду, що знижує потужність електромагнітних коливань, а отже, і радіус перешкод. На деяких автомобілях застосовують блокуючі конденсатори, ємністю 0,25-0,5 мкф, які включають паралельно контактам, що іскрять, датчиків контрольно-вимірювальних приладів, а також паралельно якорям генератора постійного струму й електродвигуна склоочисника. Блокуючі конденсатори порушують періодичність коливань в іскроутворюючих контурах й енергія імпульсів електромагнітних хвиль витрачається на заряд конденсаторів і гаситься в них, що в значній мірі знижує рівень перешкод.

На автомобілях, обладнаних високочутливою радіоапаратурою для службового радіозв'язку, застосовується повне екранування систем запалювання й електрозабезпечення, перешкодоподавляючі дроселі, фільтри й ін. Так наприклад, на автомобілі ГАЗ-66-04 та ЗІЛ - 131 свічки запалювання, переривник-розподільник і котушки запалювання мають спеціальні екрани, а всі дроти високої напруги поміщені в спеціальні гнучкі шланги, що екранують, і мають подавляючі резистори; у первинному ланцюзі системи запалювання встановлений індуктивноємкий фільтр ФР82-А, а в колах склоочисника й покажчика рівня палива встановлені блокувальні конденсатори.