Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ А-4.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
12.83 Mб
Скачать

Тема 9. Прилади освітлення і світлової сигналізації.

  1. Загальні відомості.

  2. Фара, підфарники, задній ліхтар.

  3. Перемикачі світла, показчики повороту і сигналізатори.

  4. Прилади світлової сигналізації.

  5. Джерела світла.

  6. Основні несправності системи освітлення.

        1. Загальні відомості.

Система освітлення призначена для забезпечення руху автомобіля в темний час доби. У неї входять фари (блок-фари), задні ліхтарі, ліхтарі освітлення заднього номерного знаку, ліхтарі освітлення салону і багажного відділення, лампи освітлення моторного відсіку і речового ящика.

Система світлової сигналізації призначена для попередження інших учасників руху про зміну напряму руху автомобіля (при поворотах і маневруванні), про гальмування автомобіля, а також про його аварійну зупинку. У неї входять передні сигнальні ліхтарі, які можуть бути частиною блок-фар, задні сигнальні ліхтарі, що є частиною задніх ліхтарів, бічні повторювачі сигналів повороту, контрольні лампи в комбінації приладів, електронне реле-переривник і вимикачі. Відбивачі сигнальних ліхтарів повороту мають оранжевий колір, стоп-сигналу — червоний.

Праві і ліві покажчики повороту включаються важелем, розташованим під рульовим колесом. При цьому всі праві і ліві сигнальні і контрольні лампи горять миготливим в межах 60... 120 разів на хвилину світлом за рахунок спеціального електронного реле-переривника, включеного в електричний ланцюг. Після виходу автомобіля з повороту важіль виключення під рульовим колесом автоматично повертається в початкове положення. Якщо контрольна лампа в комбінації приладів мигатиме з подвоєною частотою, це означає, що не горить одна з сигнальних ламп або несправне реле-переривник.

При вимушеній зупинці на проїжджій частині через несправність автомобіля натисненням спеціальної кнопки включається аварійна сигналізація. В цьому випадку переривистим світлом горітимуть відразу всі сигнальні лампи, покажчиків поворотів, а також сигнальна лампа в комбінації приладів. Аварійна сигналізація включається при будь-якому положенні ключа вимикача запалення, оскільки її ланцюг проходить, минувши цей вимикач.

2. Фара, підфарники, задній ліхтар.

Фари встановлюють в передній частині автомобіля. Фара вантажного автомобіля, як правило, має круглий оптичний елемент з відбивачем параболоїда. Полягає фара з корпусу, рефлектора, розсіювача, патрона, лампи, прокладок, регулювального пристрою і обода (мал. 9).

Корпус штампують із сталі, і всередині до нього на системі пружин кріплять оптичну систему, що складається з рефлектора, скла-розсіювача і патрона з лампою. Рефлектор служить для створення направленого пучка світла і є увігнутим дзеркалом, покритим всередині шаром алюмінію для кращого віддзеркалення світла. У центрі рефлектора є отвір для кріплення патрона з двохнитьовою лампою. Лампа кріпиться за допомогою фланцевого цоколя в патроні так, щоб нитка дальнього світла знаходилася у фокусі рефлектора. Патрон, в більшості випадків, виготовляють з пластмаси, і в ньому є три контактних штиря з пружинами. Для з'єднання з джерелами струму на патрон надягають контактну колодку з дротами.

Для рівномірного розподілу світла на дорозі перед автомобілем служить розсіювач, закриваючий рефлектор зовні. Спеціальне рифлення на склі заломлює проміння світла і рівномірно розподіляє їх по дорозі. Кріпиться розсіювач до рефлектора дужками. Для запобігання попаданню всередину фари вологи, пилу і бруду між розсіювачем і рефлектором укладена прокладка.

Мал. 9.1. Фара

Рефлектор із скло- розсіювачем в зборі кріпиться ободом і гвинтами до корпусу оптичної системи, який, у свою чергу, кріпиться до основного корпусу фари регулювальними гвинтами і пружинами.

Напрям світлового потоку регулюють обертанням гвинтів, якими змінюють положення оптичної системи в корпусі фари. Протитуманні фари призначені для освітлення дороги попереду автомобіля в умовах туману, дощу або снігопаду. Вони відрізняються від звичних фар широким розсіюванням світлового потоку в горизонтальній площині і чіткішою верхньою межею світлового пучка, а також установкою жовтого світлофільтру.

Фари легкових автомобілів компануются в блок-фару.

М ал. 9.2.