Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ А-4.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
12.83 Mб
Скачать

Тема 7. Система електропуску.

1. Загальні відомості (призначення, принципова схема та робота

системи пуску).

2. Будова стартера.

3. Електричні схеми керування стартером.

4. Несправності та ремонт стартерів.

1. Загальні відомості.

Система пуску двигуна складається із стартерної акумуляторної батареї, стартера, комутаційної апаратури і засобів полегшення пуску.

Стартер призначений для обертання колінчастого вала з певною (пусковою) частотою, за якої забезпечуються умови для запалювання й згоряння пального в циліндрах. У бензинових двигунах ця частота становить 40...50 хв-1, а в дизельних — 100...250 хв-1, бо під час повільного обертання стискуване повітря не нагрівається до необхідної температури і пальне, впорснуте в камеру згоряння, не запалюється. Коли вал двигуна прокручується, стартер долає момент опору, що його створюють сили тертя та компресія, а також момент інерції обертових частин двигуна.

На автомобілях, що вивчаються, застосовують стартер з дистанційним управлінням і електромагнітним включенням (мал. 7.1). Привід складається з реле включення, тягового реле з двома обмотками — втягуючої і утримуючої, важеля з вилкою, кільця, пружини, шліцованної втулки і муфти. Втягуюча обмотка включена послідовно обмотці якоря, а утримуюча — паралельно.

Мал. 7.1. Схема включення стартера

Для включення стартера необхідно повернути ключ запалення управо повністю, при цьому замикається ланцюг обмотки реле включення. Створене обмоткою реле магнітне поле приводить до замикання контактів реле, в результаті втягуюча і утримуюча обмотки тягового реле включаються в електричний ланцюг. Під дією магнітного поля обмоток втягується сердечник тягового реле і важелем, пов'язаним з ним, вводить в зчіпляючу шестерню приводу з вінцем маховика. Одночасно мідний контактний диск на іншому кінці стрижня після включення шестерні замкне силовий електричний ланцюг стартера.

При повороті ключа запалення в початкове положення ланцюг утримуючої обмотки розмикається, і сердечник тягового реле, а з ним важіль і мідний диск включення повернуться в початкове положення, стартер вимкнеться.

Стартер слідує включати на якийсь час не більш 5 сек. При необхідності стартер можна включати повторно з інтервалом не менше 0,5 хв. Цей проміжок часу необхідний для відновлення працездатності акумуляторної батареї. Включати стартер можна не більш 3 разів підряд.

  1. Будова стартера.

Основними частинами стартера (мал. 7.2) є: корпус, якір з обмотками і колектором, дві кришки, щітки і щіткотримачі.

У зв'язку із споживанням стартером значної сили струму (до 900 А) обмотки збудження і якоря виконані з товстого дроту. Чотири секції обмотки збудження включені послідовно обмоткам якоря двома паралельними гілками по дві обмотки збудження в кожній. Щітки для кращої провідності зроблені міднографітними. Дві щітки сполучені з масою, а дві — з обмотками збуждення. Закріплені в щіткотримачі щітки прикріпляються до колектора пружинами. Для приведення в обертання колінчастого валу двигуна стартер обладнаний приводом, сполучаючим вал стартера із зубчатим вінцем маховика. Стартер включають за допомогою вимикача запалення. Робота стартера заснована на взаємодії магнітних полів обмоток збудження і якоря при проходженні по них електричного струму.