Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ А-4.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
12.83 Mб
Скачать

Моторедуктор склоочисника

На автомобілях встановлюють двохщіткові і однощіткові склоочисники, які мають аналогічний пристрій і принцип дії і відрізняються конструкцією деталей приводу.

Двохщітковий склоочисник вітрового скла складається з: моторедуктора, підстави, щіток, перемикача, системи важеля, кінцевого вимикача і термобіметалевого запобіжника (мал. 2.58).

Мал. 5.4. Двохщітковий склоочисник вітрового скла:

а — склоочисник в зборі; б — моторедуктор склоочисника.

1 — пружина; 2 — щітка; 3 — важіль щітки; 4 — електродвигун;

5 — термобіметалевий запобіжник; 6 і 8 — тяга; 7— редуктор; 9— повідець;

10 — кривошип; 11 — перемикач;

12 — вісь; 13 — контактний диск кінцевого вимикача; 14 — шестерня;

15 — черв'як; 16 — карданний вал; 17— корпус редуктора

Моторедуктор склоочисника складається з електродвигуна постійного струму і редуктора з черв'ячною передачею.

Кінцевий вимикач, що служить для автоматичної зупинки щіток у момент підходу їх до нижнього (горизонтальному) положення, розташований на корпусі моторедуктора і підключений паралельно основному перемикачу. За допомогою контактного диска, встановленого на черв'ячній шестерні, і контакту, прикріпленого до підстави, кінцевий вимикач розмикає ланцюг живлення електродвигуна.

Термобіметалевий запобіжник вібраційного типу призначений для захисту електродвигуна склоочисника від перевантажень і короткого замикання в електромережі. Він забезпечує надійний контакт при струмі 4,2 А і температурі навколишнього середовища 20±5°С. При струмі 7,5 А і температурі навколишнього середовища 20±5°С термобіметалевий запобіжник розмикає електромережу. Включення електродвигуна після охолодження термобіметалевого запобіжника відбувається автоматично. При неодноразовому спрацьовуванні запобіжника слід вимкнути склоочисник, знайти причину несправності і усунути її.

Порожнина моторедуктора заповнюється пластичним мастилом, розрахованим на весь термін експлуатації автомобіля.

Режим роботи склоочисника змінюється важелем підрульового комбінованого перемикача (або окремо розташованим на панелі приладів вимикачем склоочисника), з включенням спеціального реле-переривника, що забезпечує переривисту роботу щіток.

Однощіткові склоочисники вітрового скла і скла задньої частини автомобіля по конструкції аналогічні двохщітковому склоочиснику і відрізняються від нього відсутністю проміжної тяги.

На частини автомобілів встановлюються у принципі аналогічні по пристрою склоочисники фар. Вони складаються з лівого і правого моторедукторів з важелями приводу і щіток.

Моторедуктори нерозбірні і ремонту не підлягають. При відмові в роботі їх замінюють новими.

3. Схеми керування електроприводом.

Більшість електроприводів агрегатів автомобіля мають просту схему керування вмиканням електродвигуна: безпосередньо вимикачем або через контакти проміжного реле.

У двошвидкісному електроприводі частоту обертання вала елек­тродвигуна зміняють, послідовно вмикаючи в коло якоря резистор, змінюючи кількість увімкнених у коло котушок обмоток збудження або підводячи струм до третьої щітки двигуна із збудженням від постійних магнітів, коли його конструкція це передбачає.

Схема керування елект­родвигуном склоочисника має давати змогу, щоб він працював із малою та вели­кою частотами обертання вала і щоб можна було періо­дично вмикати електродвигун із перервами на 3…5 с, а також укладати щітки з вимикненим склоочисником у крайнє положення.