Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ А-4.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
12.83 Mб
Скачать

Заповнити таблиці:

Таб.1

Авто.

ГАЗ-24

ГАЗ-3307

ЗІЛ-431410

МАЗ-5335

КамАЗ-5320

Марка генератора

Марка

Р.Н.

Місце установки:

Таб.2

п/п

Прояви

несправності

Назва

несправності

Спосіб усунення

несправності

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Тема 5. Додаткове обладнання.

  1. Звукові сигнали.

  2. Скло – і фароочисники, омивники та вентилятори.

  3. Системи керування електроприводом.

  4. Основні несправності допоміжного обладнання.

1. Звукові сигнали.

Звукові сигнали призначені для сповіщання пішоходам і водіям про наближення транспортного засобу. На сучасних автомобілях застосовують електричні, вібраційні чи пневматичні звукові сигнали.

За рівнем звукового тиску електричні звукові сигнали поділяють на тональні та шумові. Перші мають рупорний, а другі — дисковий резонатори. Часто на автомобілях ставлять два сигнали — низького і високого тонів, настроєні в гармонійний акорд (діють одночасно).

Звуковий сиrnал - вiбрацiйного типу безрупорний. На автомобiлях ВАЗ i ГАЗ-24 встановлюються два сигнали - низького й високого тонів. При цьому вмик~ння сигналiв на автомобiлi ГАЗ-24 здiйснюється через реле сигналш.

Сигнал складається з корпусу, електромагнiту, якiрця, контактiв, мембрани та резонаторного диска. Пiсля натискання на кнопку струм вiд акумуляторної батареї через замкненi контакти надходить в обмотку електромагнiту. При цьому електромarиiт притягує якiрець, який прогинає мембрану й водночас розмикaє контакти. Електричне коло розривається, електромагнiт розмагнiчється, й якiрець пiд дiєю пружностi мембрани вiдходить назад, унаслiдок чого контакти знову змикаються, утворюючи замкнене електричне коло, якiрець притягується, й процес повторюється. При цьому створюються частi коливання мембрани (до 100 коливань за секунду) i з'являється звук. Тон звука кожного сигналу регулюється гвинтом, розташованим на заднiй стiнцi корпусу сигналу. Обертанням гвинта за годинниковою стрiлкою сила звука збiльшуться, а в протилежному напрямi - зменшуться.

Схема сигналу С303 і реле сигналів РС503 наведено на рис.9.1. До корпусу 1 прикріплено осердя 4, пластинку 3 нерухомого кон­такта та пружну пластину 7 із контактом. Між корпусом 1 та резона­тором 12 затиснено мембрану її, виготовлену з легованої та загарто­ваної сталі. На мембрані закріплено якір 10 із штифтом 5. Обмотка 9 виготовлена з проводу ПЭВ-2 діаметром 0,64 мм і має опір 0,6 Ом-Вольфрамові контакти 6, які приварено до пластин, перебувають у замкненому стані. Для зменшення іскріння паралельно до контактів переривача увімкнено резистор 8 з опором б Ом.

Реле сигналів РС503 призначено для зменшення сили струму, який протікає через контакти кнопки 17 сигналів, коли на автомобілі поставлено два і більше сигналів.

Рис. 5.1. Схема сигналу С303 та реле сигналів РС503.