Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ А-4.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
12.83 Mб
Скачать

Тема №1. Система електрозабезпечення автомобіля.

1. Основні відомості про систему електрозабезпечення автомобіля.

Система електрозабезпечення призначена для живлення електричною енергією всіх споживачів і підтримки сталості напруги в бортовій мережі електроустаткування автомобіля. Система повинна забезпечити надійну й довговічну роботу всіх споживачів електроустаткування автомобіля.

Рис. 1. Схема системи електропостачання:

а — напівмонтажна, б — принципова.

1 — генератор; 2 — регулятор напруги; 3 — вимикач запалювання;

4 — амперметр; 5 — навантаження (споживачі); 6 — акумуляторна батарея;

7 — випрямляч; 8 — обмотка статора; 9 — обмотка збудження.

Джерелами електричної енергії на автомобілі є генератор й акумуляторна батарея, включені паралельно. Регулювання напруги генератора в заданих межах здійснюється регулятором напруги. У систему електропостачання (мал. 1) входять: генератор змінного струму 1 з вбудованим у нього випрямлячем 7, регулятор напруги 2, акумуляторна батарея 6, амперметр 4 і вимикач 3 коло обмотки збудження генератора, конструктивно об'єднаного з вимикачами систем запалювання й пуску. При непрацюючому двигуні акумуляторна батарея 6 є джерелом електроенергії для всіх систем і приладів електроустаткування. У цей період роботи вона розряджається, а амперметр 4 показує силу розрядного струму. При працюючому двигуні й включеному вимикачі 3 струм, що надходить в обмотку збудження 9, створює магнітне поле, що при обертанні ротора перетинає обмотку статора 8 генератора, і в ній ындукуэться змінна ЕРС. Випрямляч 7 перетворить змінний струм у постійний. Коли напруга генератора буде більше ЕРС, акумуляторної батареї, струм від випрямляча 7 надходить в обмотку збудження 9, на всі включені споживачі 5 і на акумуляторну батарею 6, здійснюючи її заряд.

При заряді, акумуляторної батареї амперметр 4 показує силу зарядного струму.

Прі заряді акумуляторної батареї амперметр показує силу зарядного струму.

На автомобілі величина напруги в бортовій мережі обумовлена двома основними вимогами:

  1. Заряд акумуляторної батареї.

  2. Нормальна робота споживачів.

На більшості автомобілів з бензиновими двигунами напруга бортової мережі становить 13,5 – 14,5В., з дизельними 26,5 – 28 В.

Тема 2. Акумуляторні батареї.

  1. Загальні відомості.

  2. Будова акумуляторної батареї.

  3. Основні характеристики статерних акб.

  4. Основні несправності АКБ.

  5. ТО АКБ.

1. Загальні відомості.

У системі електрообладнання автомобіля джерелом електричної енергії, яке забезпечує живлення споживачів, коли не працює дви­гун або коли недостатня потужність, що її розвиває генератор, є акумуляторна батарея.

Основний споживач, який визначає тип і конструкцію акумуля­торної батареї — це стартер. Струм, що він споживає під час пуску двигуна, особливо за низьких температур, досягає кількох сотень амперів. Акумуляторні батареї на автомобілях установлюють у двигуновому відсіці, кабіні або зовні у спеціально відведених місцях.

У будь-якому джерелі енергії відбувається перетворення енергії з одного виду на інший. Свинцевий акумулятор належить до хімічних джерел струму, які перетворюють енергію, що виділяється під час хімічних реакцій, на електричну.

У свинцевому акумуляторі процеси перебігають оборотно. Активні речовини, витрачені в процесі реакції, можуть відновлюватися під час пропускання через акумулятор постійного струму від іншого джерела електричної енергії. Процес, під час якого хімічна енергія перетворюється на електричну, називається розряджанням, зворот­ний процес — заряджанням.

Активні речовини зарядженого акумулятора: діоксид свинцю PbO2 темно-коричневого кольору на позитивному електроді та губчастий сви­нець Рb темно-сірого кольору на негативному електроді і водний розчин сірчаної кислоти H2SO4+H2O — електроліт, в якому розмі­щено електроди. Якщо позитивний та негативний електроди з'єднати між собою споживачем електричної енергії, наприклад лампочкою, то через неї (зовнішня ділянка кола) і акумулятор (внутрішня ділянка кола) протікатиме розряжний струм.