Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ А-4.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
12.83 Mб
Скачать

6. Несправності регуляторів напруги.

Не можна допускати, щоб генераторна установка працювала з вимкненими батареєю та навантаженням. У цьому разі пульсація випрямної напруги генератора буде значною і впливатиме на його роботу: піки напруги спричинюватимуть “хибне” спрацьовування чутливого елемента схеми стабілітрона, а отже, й усієї схеми регулятора, хоча середнє значення випрямної напруги генератора ще й не досягатиме порога спрацьовування схеми. Це порушує чітку роботу регулятора, збільшує частоту перемикання регулювального трдизистора, а отже, потужність розсіяння й перегрівання, внаслідок чого транзистор виходить з ладу.

У момент від'єднання споживачів від генератора перенапруга, яка виникає на виході генератора, виводить з ладу напівпровідникові прилади регулятора напруги, оскільки напруга перевищує припус­тимі значення.

У регуляторах напруги з кремнієвими транзисторами з'єднання затискачів Ш та “ + ” замикає накоротко обмотку збудження, через неї струм не протікає, генератор не збуджується. Режим небезпечний тим, що призводить до відмови в роботі регулювального транзистора, оскільки його перехід емітер-колектор потрапляє під повну напругу акумуляторної батареї. Струм колектора та потужність, яка виділяється на транзисторі, набувають значень, більших за припустимі, і транзис­тор, перегріваючись, виходить з ладу,

У випадку короткого замикання затискачів Ш і “—” вихідний транзистор регулятора закорочується, напруга генератора не регу­люється і може із збільшенням частоти обертання досягти небезпеч­ного для ламп та інших споживачів значення. Цей режим також небезпечний для напівпровідникових приладів регулятора напруги.

Найпоширеніша несправність — розрегулювання регулятора напруги в бік зменшення регульованої напруги до значення, меншого за ЕРС батареї. Переконатися в цьому можна короткочасним натис­ненням на пружину вібраційного регулятора напруги, внаслідок чого виникатиме зарядний струм і без замикання затискачів ВЗ та Ш. Цю несправність усувають регулюванням регулятора .

У контактно-транзисторному реле-регуляторі може статися само­чинне спрацьовування реле захисту, яке виявляють, знімаючи криш­ку реле-регулятора, й усувають, трохи збільшуючи натяг пружини реле захисту.

У реле-регуляторі також може статися внутрішнє обривання, яке можна виявити та усунути тільки в електроцеху за описаною далі методикою.

У вібраційних пристроях може виникнути значна ерозія контактів, яку усувають, зачистивши контакти надфілем чи абразивною пластин­кою. протерши ганчіркою, змоченою бензином і продувши повітрям.

Питання для самоконтролю:

1.Які Ви знаєте принципи регулювання вихідної напруги генератора?

2.Призначення та робота регулятора РР-380? Як перевірити його справність?

3.Призначення та робота регулятора РР-362? Як перевірити його справність?

4.Призначення та робота регулятора РР-350? Як перевірити його справність?

5.Призначення та робота регулятора РР-356? Як перевірити його справність?

6 .Призначення та робота регулятора Я-112А? Як перевірити його справність?

7.Недоліки контактного регулятора напруги?

8.Як відобразиться на роботі регулятора РР-350: а)пробій гасячого діода; б)пробій

вихідного транзистора (ТІ); в)обрив в колі вихідного транзистора.

9.Як і чому відіб'ються на роботі реле-регулятора РР-356 і генератора наступні

несправності:

а)обрив в колі стабілітронів;

б)пробій гасячого діода?

10. Як на автомобілі без демонтажу РН перевірити його справність?