Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ А-4.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
12.83 Mб
Скачать

4.Основні несправності допоміжного обладнання.

Основні несправності звукових сигналів: підгоряння контактів, яке знижує силу струму в обмотці та спотворює звучання; обриван­ня провідників резистора, яке призводить до підгоряння контактів; тріщини в мембрані, які перешкоджають звучанню сигналу у випад­ку споживання струму більшої сили; обривання обмотки, що супро­воджує зникнення сигналу; порушення ре­гулювання сигналів.

Основні несправності реле сигналів: окислення контактів, яке підвищує опір у колі сигналів; зварювання контактів, що буває у випадку порушення регулювання реле і спричинює безперервне звучання сигналів; обривання кола обмотки сигналів.

Основні несправності склоочисника: після повороту перемикача в одне з робочих положень щітки не переміщаються по склу. При­чини цієї несправності: обривання електричного кола до електро­двигуна; окислення контактів термобіметалевого запобіжника; не­справності електродвигуна (наприклад, велике спрацювання чи за­висання щіток у щіткотримачах; значне окислення, замаслювання чи спрацювання колектора; обривання кола обмотки збудження); порушення контакту в перемикачі; порушення з’єднання між валом якоря і черв’яком редуктора; несправність черв’ячної передачі тощо.

Іноді вимикання склоочисника супроводжує вібрація контактів за­побіжника. У цьому разі електродвигун не працює через замикання на корпус з’єднувальних проводів, запобіжника, щіток та обмотки якоря електродвигуна, а також через обривання паралельної обмот­ки збудження.

За будь-якого робочого положення перемикача швидкість руху щіток склоочисника не змінюється. Цю несправність спричинює обривання проводу від перемикача до затискачів електродвигуна або порушення контакту в перемикачі.

Основні несправності електродвигунів: замикання пластин ко­лектора пилом, який утворюється внаслідок стирання щіток (якір обертається з малою частотою або взагалі перестає обертатися); за­тинання вала якоря в підшипниках (зменшується частота обертання . якоря, а сила струму в колі електродвигуна зростає до значення, що обмежується плавким чи термобіметалевим запобіжником). Порушен­ня електричного кола призводить до вимкнення електродвигуна.

Перевірка технічного стану звукових сигналів полягає в перевірці звуку, а коли треба — в регулюванні сигналу та реле, а також зачи­щенні контактів переривача сигналу.

Силу звуку регулюють, переміщаючи пластину 3 нерухомого контакта вгору або вниз гайками 2 (див. рис.9.1). Відрегулювавши, їх потрібно надійно затягнути.

Реле сигналів регулюють тільки в разі потреби. Зазор між контак­тами в межах 0,4,..0,7 мм регулюють підгинанням тримача 18 неру­хомого контакта, а між якорем та осердям у межах 1,0…1,2 мм — підгинанням обмежувача 20 піднімання якоря; напругу ввімкнення контактів у межах 6…8 В — зміною натягу пружини 14 із підгинан­ням кронштейна 16 кріплення пружини(див. рис.5.1).

Регулювання положення щіток склоочисника. Якщо після вимкнен­ня склоочисника щітки не стають в крайнє положення на вітровому склі, то потрібно послабити гайку кріплення важеля 1 і перемістити його навколо осі настільки, щоб момент вимкнення кола електродвигуна збігався із встановленням щіток у крайнє по­ложення,

Перевірка технічного стану електродвигуна. Електродвигун пе­ревіряють, вмикаючи його в коло з акумуляторною батареєю через послідовно ввімкнені реостат і амперметр. Потім виміряють силу струму, що її споживає електродвигун, і порівнюють показники з даними технічних умов для нього.