Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ А-4.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
12.83 Mб
Скачать

Мал. 9.4. Задній ліхтар вантажного автомобіля

На даху кабіни автомобілів-тягачів встановлюються три пізнавальні ліхтарі автопоїзда з оранжевим світлофільтром. Для освітлення дороги при русі автомобіля заднім ходом встановлюють ліхтарі заднього ходу з вимикачем, суміщеним з механізмом перемикання передач.

Для освітлення контрольно-вимірювальних приладів в нічний час на щитку встановлюються лампи невеликої світлосили. Кабіну вантажного і салон легкового автомобілів освітлюють плафони, що складаються з корпусу, патрона з лампою, обода і матового скла (мал. 2.42) . Двигун при ремонті і огляді в нічний час освітлює підкапотна лампа. Переносна лампа складається з корпусу з рефлектором, патрона, лампи, шнура з вилкою. Для включення переносної лампи на автомобілі встановлюють одну або декілька штепсельних розеток.

Мал. 9.5. Задній ліхтар автомобіля ваз-2109:

1 — розсіювач, 2 і 7— лампи, 3 — підстава, 4 — кожух, 5 — гайка, 6 — патрон.

Мал. 9.6. Бічний повторювач покажчика повороту автомобіля:

1 — корпус; 2 — розрізний утримувач;

3 — штекер з патроном лампи;

4 — лампа;

5 — розсіювач

М ал. 9.7. Ліхтар освітлення салону

автомобіля:

1 — розсіювач;

2 — пальчикова лампа;

3 — фіксатори;

4 — вимикач;

5 — корпус

3.Перемикачі світла, показчики повороту і сигналізатори.

Перемикач світла. Фари, габаритні вогні (підфарники і задні ліхтарі) включаються центральним перемикачем на щитку приладів або за допомогою комбінованого перемикача (мал. 9.8), розташованого на рульовому коліні під рульовим колесом.

Центральний перемикач (мал. 9.9) повзункового типу служить для включення фар і габаритних вогнів автомобіля, для чого необхідно переміщати за допомогою тяги колодку з контактними пластинами. Перемикач має три положення:

Мал. 9.8. Комбінований перемикач

Мал. 9.9. Центральний перемикач світла:

а— перше положення; 6— друге положення; в— третє положення; г — деталі перемикача

перше — початкове положення — освітлення вимкнене, тяга з рукояткою всуває повністю;

друге — середнє положення — включені підфарники або ближнє світло фар (залежно від положення ножного перемикача світла), задні ліхтарі і освітлення щитка приладів;

третє — тяга висунута повністю — включені фари (ближнє або дальнє світло залежно від положення ножного перемикача), задні ліхтарі, підфарники і освітлення щитка приладів.

Яскравість освітлення щитка приладів регулюють реостатом при повороті ручки перемикача.

Мал. 9.10. Ножний перемикач світла

Перемикання світла фар з дальнього на ближній і навпаки здійснюють ножним перемикачем (ГАЗ 53-12), або комбінованим перемикачем (КамАЗ, ЗІЛ-130 і легкові автомобілі).

Ножний перемикач (мал. 9.10) складається з корпусу, кришки з контактами, контактного диска, штока і поворотної пружини.

Покажчики повороту. Для попередження про майбутній маневр автомобілі обладнані покажчиками поворотів, що подають імпульсний сигнал. Звичайно ці покажчики суміщені з підфарниками і задніми ліхтарями.

Світловий покажчик поворотів складається з перемикача і переривника (реле). На автомобілях застосовують електромагнітно-теплові переривники струму. Такий переривник (мал. 9.11) складається з сердечника з обмоткою, двох якорів, чотирьох срібних контактів, ніхромової струни,

резистора.

Лівий якір і два контакти замикають і розмикають ланцюг сигнальних ламп, а правий додатковий якір з контактами забезпечує роботу контрольної лампи.

П ри замиканні перемикачем ланцюга сигнальних ламп струм від джерела поступає через обмотку, минувши контакти (вони розімкнені), на резистор і ніхромову струну, лівий якір, лампи і на «масу» автомобіля. Оскільки струм проходить через резистор і струну, напруження нитки лампи буде невелике, а струна під дією струму нагрівається, подовжується і дає можливість лівому якорю підтягтися до сердечника, а контактам замкнутися. При такому положенні струм на лампи поступає через замкнуті контакти, минувши резистор, і вони світитимуться яскравим світлом. Знеструмлена струна, охолоджуючись, коротшатиме і знову розімкне контакти; при цьому напруження нитки лампи знов зменшиться. Замикання і розмикання контактів, а отже, і мигання сигнальних ламп покажчиків поворотів, поки вони включені, відбуватиметься 60—120 разів на хвилину.