Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
организація Биржової дияльности книжка.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

Тема 13 ф’ючерсний ринок та його особливості

Ключові поняття і терміни: ф'ючерсна торгівля, ф'ючерсна біржа, ф'ючерсний контракт, кліринг, клірингова палата, страхування, хеджування, опціон, спекуляція, біржо­вий спекулянт.

План (логіка) викладу і засвоєння матеріалу:

13.1. Становлення ф'ючерсної торгівлі у біржових центрах світу. 13.2Ринок ф'ючерсних контрактів та його специфіка.

13.3. Хеджування угод на біржовому ринку.

13.4. Спекуляція на біржових торгах. Зміст біржової гри.

13.5. Фінансові розрахунки ф'ючерсної торгівлі.

Після вивчення теми студент повинен

Знати:

історію становлення ф'ючерсної торгівлі;

основні функції ф'ючерсних ринків;

життєвий цикл ф'ючерсного контракту;

основні завдання клірингової палати;

як здійснюється хеджування продажем і хеджування купів­лею;

основні види опціонів

Вміти:

розрізняти та характеризувати основні положення форвардних і ф'ючерсних контрактів;

аналізувати позитивні сторони хеджування;

розрізняти різні комбінації короткого і довгого хеджу;

визначити чинники, які впливають на вартість ф'ючерсного кон­тракту;

розраховувати вартість ф'ючерсного контракту.

13.1. Становлення ф'ючерсної торгівлі у біржових центрах світу

Ф'ючерсна торгівля виникла з біржової торгівлі реальними товарами. Поряд із продажем товарів у фактично визначений час виникає не­обхідність з поставки товарів через визначений час.

Операції з терміном постачання на майбутнє, на відміну від негайної по­ставки, вимагають більш визначеної стандартизації і гарантій їх виконання. Іншими словами, у міру розвитку великої промисловості і вимог, що звідси виходять, виникла необхідність суспільно-прийнятної стандартизації товарних операцій з однієї сторони і гарантування їх виконання - з другої.

Система гарантування виконання операцій розвивалась у двох напрям­ках. З одного боку, біржі створювали страхові та гарантійні запаси біржових товарів, а з другого - широке розповсюдження отримав механізм перепро­дажу раніше укладених угод, що дозволило продавцеві або покупцеві замість відмови продати своє договірне зобов'язання або купити нове.

Історія засвідчила перехід від форварду до ф'ючерсу у наступні етапи:

1.Продавці і покупці сільськогосподарської продукції почали укладали форвардні угоди з поставкою через 10,20,30 або 60 днів.

2.Стандартизація всіх умов цих поставок.

3.Формалізація ринку форвардних контрактів шляхом організації біржі зі своїми правилами ведення торгівлі і гарантією виконання угод.

Гарантованість ф'ючерсної діяльності досягається наявністю строко­вого (резервного) фонду коштів і прийняттям Розрахунковою палатою зобов'язань бути в окремих випадках покупцем і продавцем на угоди, які через певні причини можуть переглядатись або ліквідовуватись на ф'ючерсній біржі.

Ф'ючерсна біржа - це своєрідний ринок фіктивного товарного капіта­лу, де покупців та продавців цікавлять не товари, а можливість отримати позитивну різницю вартості цінних паперів через певний термін.

Вперше ф'ючерсні угоди почали укладати в 1865 р. на Чиказькій тор­говельній біржі. Сьогодні ф'ючерсна торгівля ведеться на 11 найбільших біржах США, а також на багатьох біржах Західної Європи, Південно-Західної Азії, Австралії та інших країн.

Ф'ючерсні ринки є одними з найбільш ефективних і ліквідних торгових механізмів.

Ключові дати в історії ф'ючерсних бірж США:

1865 p. - Чиказька торгова біржа вводить перші контракти, які можуть бути названі ф'ючерсними контрактами. Це були стандартні контракти, тор­гівля якими здійснювалася тільки членами біржі і гарантувалася депозитами.

1872 р. - Організовуються біржі кави у Нью-Йорку. Тепер це Нью-Йоркська біржа кави, цукру і какао.

1919 р.- Створюється Чиказька товарна біржа шляхом реорганізації Чи­казької біржі масла і яєць, вводяться ф'ючерсні контракти на масло і яйця.

1972 р. - Чиказька товарна біржа створює міжнародний грошовий ри­нок і починає ф'ючерсну торгівлю валютними контрактами. Це були перші фіїіансові ф'ючерсні контракти.

1975 р. - Чиказька торгова біржа вводить перші ф'ючерсні контракти на процентні ставки.

1982 р. - Перший ф'ючерсний контракт на основі цінних паперів.

1992 р. - Комісія з товарно-ф'ючерсної торгівлі (КТФТ) затвердила програму, що дозволяла ф'ючерсну торгівлю опціонами на ф'ючерсні контракти.

Ф'ючерсна біржова торгівля створює механізм ринкового прогнозу­вання цін, адже товари ще не створено, а ціни на них через купівлю-продаж товарів живуть під впливом різноманітних ринкових ситуацій, задовольняючи учасників, що укладають біржові ф'ючерсні контракти.