Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
организація Биржової дияльности книжка.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

7.3. Товарний арбітраж

Одним із найважливіших інструментів економічної системи ринку є товарний арбітраж:, у який входять:

Угода з метою отримання прибутку від різниці у цінах на один і той самий товар на двох або більше ринках. Різниця у цінах може виникнути у зв 'язку з коливаннями попиту і пропозиції на окремих ринках, державним втручанням, під впливом валютних чинників і т. п.;

Операції на одному і тому ж ринку, що здійснюються з метою от­римання прибутку, в результаті будь-якої різниці у котируванні цін на товар з різними термінами поставки "арбітраж: у часі". Ціни на біржові товари з поставкою у різні строки знаходяться на різних рівнях під впливом як вартісних чинників (витрати та зберігання), так і співвідношення попиту і пропозиції та перспектив розвитку вироб­ництва і споживання. Як правило, за умов збалансованого попиту і про­позиції і сприятливих перспектив, співвідношення цін на товар з різними строками поставки характеризується як контанго, а за нестачі наявного товару - беквардейшн. Постійні зміни оцінок поточного і перспективно­го співвідношення цін на товари з різними строками поставки і створю­ють основу для "арбітражу у часі". Наприклад, 1 січня товар з постав­кою у лютому продається за 1000 грн. за 1 т, а з поставкою у квітні - за 1050 грн. за 1 т. У зв'язку із сезонною активізацією попиту і знижен­ням виробництва 26 січня ціна на товар з поставкою в лютому зростає до 1100 грн. за 1 т., а в квітні - до 1120 грн'. При проведенні "арбітражу у часі" 1 січня можуть бути куплені 10 контрактів на товар з поставкою в лютому і продажі 10 контрактів з поставкою у квітні. 26 січня 10 раніше куплених контрактів з поставкою в лютому продаються, а 10 раніше про­даних контрактів з поставкою у квітні викупляються. Прибуток з такої операції складає 30 грн. за 1 т.

Більш складним є використання географічної різниці в цінах на про­дукцію. Купуючи дешеву продукцію в одному регіоні з метою її продажу за більш високими цінами в другому регіоні, необхідно пам'ятати про затрати на транспортування, зберігання, втрати в дорозі, зниження якості частини продукції.

Торговців, які відслідковують ціни на географічно віддалених ринках і заробляють на купівлі товару там, де від дешевший і продажу там, де від дорожчий називають арбітражистами.

Існує також проблема пов'язання цін на один і той самий продукт в різні періоди року. Всім відомо, що жива худоба восени продається за більш низькою ціною, ніж в інші періоди року. Кукурудза в період зібран­ня і зразу після нього буде вартувати дешевше, ніж через кілька місяців, оскільки на ціні вже позначаються затрати на зберігання. Ще більш очевид­ною є дана істина для сезонної продукції, яка швидко псується і потребує спеціальних приміщень і великих затрат на звертання.

Аналізуючи динаміку змін ціни по днях і місяцях за певний період, трей­дер, який спеціалізується на часовій різниці у цінах і називається спредером, встановлює, що ціни на даний вид товару в різні періоди взаємозалежні.

Взаємозалежність цін існує не лише стосовно виду товару в різні періоди часу, а також і між різними, якимось чином пов'язаними між со­бою товарами. Наприклад, коли один біржовий товар виробляється з іншого або з використанням іншого (соєва олія і соєвий шрот - з сої-бобів, зерно використовується як головний вид сировини для вироб­ництва свинини і т. п.). Тут зміни цін на сировину обов'язково познача­ються на цінах на готову продукцію, і навпаки.

Отже, існує стійка закономірність зв'язку між цінами на сировину і готовий продукт. Спредер може її виявити і використати на торгах, купу­ючи сировину і продаючи готову продукцію, і навпаки.

Менш очевидними, проте зрозумілими є випадки взаємопов'язаної зміни цін на два або більше продуктів під впливом однієї і тієї ж причини. Наприклад, сильна засуха одночасно змінить урожайність всіх зер­нових культур, але не в однаковій мірі. знаючи закономірності змін урожайності зернових культур в посушливі роки, спредер зможе використовувати їх, купуючи одні види проаУкШ і продаючи інші.

Взаємозалежність цін на товари може проявлятися і у випадку, коли вони є конкурентноздатними на споживчому ринку. Наприклад, підвищен­ня цін на свинину призведе до зростання цін на яловичину.

Тому, виявивши кількісні співвідношення між цінами на ці два види товарів, спредер постійно слідкує за його збереженням, і якщо він спос­терігає відношення, то купує контракт на один із них, продає на другий і виграє, коли різниця досягає нормального рівня. Подібні операції назива­ють арбітражними угодами.

* Розрізняють арбітражні операції у часі і просторі. Перші укла­даються на одному ринку і отримують вигоду від сприятливих змін ціни в майбутніх періодах; другі укладаються одночасно на різних ринках і отримують прибуток від реалізації рівня цін на один і той же товар на цих ринках. Наведені вище приклади відносно прості, зрозуміліші і доступні кож­ному. Проте рух ринкових цін - явище досить складне, і для його аналізу окремі торговці, особливо крупні фірми, використовують досить складні методи.

Тих, хто використовує методи графічного аналізу, зазвичай назива­ють чартистами. Завдання класичного графічного аналізу цін - виявити за допомогою графіка, або чарта (chart), зміни цін, визначити моменти змін тенденцій.

Висновки:

В біржовій практиці розрізняють два основні типи угод: угоди з реальним товаром і угоди без реального товару, тобто угоди з права­ми на товар.

Розвиток біржової торгівлі розпочинається з купівлі-продажу ре­ального товару. В процесі еволюції біржової торгівлі був розроблений механізм, що дає змогу укладати угоди за відсутності товару і реаль­на поставка якого здійснюватиметься у майбутньому, у зазначені в контракті терміни та на погоджених умовах.

Основна відмінність угоди без реального товару полягає у тому, що об'єктом купівлі-продажу є не реальний товар, а контракт на нього протягом певного періоду.

Питання для самоперевірки

1. Що таке біржова угода? Розкрити її зміст.

2. Яка різниця між економічною і організаційною сторонами біржової угоди?

3. Назвати основні умови і реквізити біржової угоди.

4. Які є види біржових угод стосовно специфіки товарів?

5. Що таке "форвардна угода"?

6. Яка різниця між угодою з заставою і державним контрактом?

7. У чому полягає суть угоди з премією та угоди з кредитом?

8. Розкрити зміст поняття "товарний арбітраж".

9. Що таке маржа або "спред"?

10. Назвати види арбітражних операцій.

11. Як вирішуються суперечки на біржових торгах при укладанні угод?

12. Чому в структурі угод бартерні займають високу питому масу на біржовому ринку України?

Тестові завдання

1. До основних умов договору не відноситься:

1) вид контракту;

2) об'єкт та обсяг угоди;

3) рівень конкурентоспроможності товарів;

4) ціна і форма оплати;

5) терміни виконання угоди.

2. Угоди з реальним товаром поділяються на:

1) ф'ючерсні угоди;

2) бартерні угоди;

3) спот-угоди;

4) форвард-угоди;

5) угоди з кредитом.

3. Юридичне зобов'язання з постачання або приймання товарів за визначе­ними умовами називається:

1) біржовий контракт;

2) договір-доручення між брокером і клієнтом;

3) договір постачання клієнта-продавця;

4) заява на купівлю товарів;

5) реєстр учасників торгів.

4. Розрізняють арбітражні операції:

1)у часі;

2) у просторі;

3)міжнародні;

4) стандартизовані;

5)страхові.

Документ, що фіксує досягнення двосторонньої угоди між юридичною {фізичною) особою, яка має намір продати товар і покупцем, який хоче держати цей товар на певних умовах називається:

1)сертифікат;

2)оферта;

3)вексель;

4)контракт;

5)дереватив.