Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
организація Биржової дияльности книжка.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

8.2. Правила і методика біржового котирування цін

Біржове котирування є основним засобом одержання інформації про ціни та кон'юнктуру ринку. Ціни котирування мають довідковий характер і використовуються продавцями і покупцями як орієнтир при визначенні (розрахунку) цін, з якими вони виходять на біржовий ри­нок.

Основна мета котирування біржових цін - це визначення для кожної групи товарів типової довідкової ціни, що відображає вартість одиниці товару при типових (середніх) обсягах угод і умов поставок.

* Біржове котирування, як одне з найважливіших призначень товарної біржі - це система методів, які дають змогу виявити се­редні об'єктивні ціни для всього асортименту біржових товарів на основі цін укладених угод.

Розрізняють котирування офіційне та неофіційне (довідкове).

Котирування офіційне проводиться стосовно цін біржових угод на визначені біржею групи сільськогосподарської продукції стандартної якості з єдиним базисом поставки після кожного біржового торгу. Про­цес визначення офіційної котирувальної ціни передбачає об'єктивну оцін­ку коливань цін протягом біржового дня

Котирування неофіційне (довідкове) проводиться на підставі аналі­зу всіх цін (попиту, пропозиції, угод) з урахуванням оцінки Котиру­вальною комісією кон'юнктури попиту та пропозиції за трьома складо­вими:

* цінами продавців (котирувальна ціна пропозиції); •'• цінами покупців (котирувальна ціна попиту);

* найбільш типовою ціною на біржі в конкретний період часу на конкретний вид (групу) товарів (котирувальна ціна біржі).

Довідкове котирування може проводитися за підсумками кількох біржових торгів.

Дані котирування не можуть бути оскаржені членом біржі та змінені За Рішенням Біржового комітету.

Дані офіційного котирування оголошують на біржі у встановлений день після проведення торгів. Рішенням Котирувальної комісії біржа має право встановлювати граничні рівні коливання цін на товари, що офіцій­но котируються на біржі, відхилення від яких дає підставу для припинен­ня торгу за даним видом товару.

Котирування цін здійснюється двома способами:

1) реєстрація фактичних цін. Такий спосіб найбільш прийнятний для сформованого стійкого ринку того чи іншого товару, якому притаманна стійка тенденція у формуванні цін, а самі ціни відповідають співвідношенню попиту і пропозиції.

2) розрахунок типової (довідкової) ціни. Такий спосіб котирування цін придатний в умовах нестабільного ринку, тобто при неста­лому співвідношенні попиту і пропозиції і значному коливанні цін на продукцію.

В умовах формування ринкових відносин, коли ринок продукції не­стабільний і характеризується значними коливаннями попиту і пропозиції; сезонними коливаннями тощо, при котируванні цін найбільш прийнятним є розрахунок довідкової ціни угод.

Методика визначення довідкової ціни залежить від кількості укладе­них угод на даній біржовій сесії за певним видом товару.

У цьому зв'язку практика котирування цін передбачає такі методи розрахунку довідкової ціни (табл.8.1).

Таблиця 8.1. Характеристика методик визначення довідкової ціни [41; 244]

Кількість укладених угод на біржовій сесії за видом товару

Методика визначення довідкової ціни

Велика кількість укладених угод

Розраховується проста або зважена середньо­арифметична ціна від рівня усіх цін угод, укла­дених щодо даного товару. Визначена у такий спосіб ціна є найбільш точною.

Невелика кількість укладених угод

Розраховується на основі обов'язкового враху­вання окремих мінімальних і максимальних значень цін угод. При цьому методика передба­чає врахування таких параметрів:

  1. обсяги товару, на які укладаються угоди;

  2. кількість контрагентів, які беруть участь в укладанні цих угод;

  3. співвідношення попиту і пропозиції;

  4. умови взаєморозрахунків;

  5. базис поставки;

  6. кількість контрагентів;

  7. обов'язкове виведення з розрахунків нетипових угод.

Котирування цін здійснюється на основі інформації, яка є в заявках на укладання угоди та укладених контрактах.

Котирування здійснюється на весь асортимент товарів, що продається На товарній біржі. У випадку, коли товарна біржа значно розширює асортимент товарів, якими торгує, у складі Котирувальної комісії створюють по товарні секції для котирування цін.

Функції котирувальної комісії

формування біржового бюлетеня цін на товари, що котируються. Матеріалом для складання бюлетеня є угоди даного біржового дня (як біржові, так і позабіржові);

спостереження за своєчасним наданням брокерами членами і відвідувачами біржі інформації про укла­дені з їх участю угоди;

встановлення списків товарів, які котируються (бази біржового бюлетеня);

надання інформаційно-довідковому відділу інформації про ціни і кон'юнктуру товарів, щодо яких не здійсню­валося котирування;

надання Біржовому комітету пропозицій про зміни та доповнення до методики котирування, форми бюлетеня;

встановлення спільно з Арбітражною комісією цін у випадках виникнення спірних питань.

Інформація про котирування цін розміщується у бюлетені товарної біржі. Кожний наступний біржовий бюлетень включає результати котиру­вань, проведені на основі масиву інформації, сформованого від моменту виходу попереднього номера.

Біржовий бюлетень містить обов'язкову періодичну інформацію, а

саме:

типові умови реалізації (обсяги купівлі-продажу товарів, базис

поставки, умови розрахунку);

ціну продавця - визначається як така, що вказана учасником біржових торгів у заявці на продаж:, а також названа ним під час торгів з метою стимулювання продажу. Визначається верх­ня і нижня межа на переважаючий рівень ціни;

ціну покупця - визначається як така, що вказана учасником біржових торгів у заявці про купівлю, а також: така, що нази­вається ним безпосередньо під час торгів;

ціну біржової угоди, яка є останньою з тих, які названі покупці чи продавцем під час біржових торгів на конкретну позицію това­ру, що зафіксована біржовим маклером. Визначаються верхні nja нижні граничні рівні цін укладених угод для кожної групи товарів'

типову (довідкову) ціну - ціна переважаючої реалізації даної групи товарів.

З розвитком ринкових відносин, що обумовить стабілізацію у формуванні цін, з'явиться можливість уніфікувати всі умови при укладанні угод максимально наблизити ціни угод до рівноважних ринкових цін. За таких умов не буде потреби в розрахунку типової ціни, котирування фіксуватиме фактичні ціни укладених угод.

Технологія здійснення процесу котирування цін є складною і вимагає як значної аналітичної роботи, так і застосування спеціальних методів.

Обов'язкові правила котирування цін

- котируються ціни на товари, які об'єднані в товарні групи, лише згідно з їх стандартом та відповідно до загальних техно­логічних, споживчих та інших характеристик. При відсутності стандарту, якщо продається стандартна продук­ція імпортного виробництва, такий товар виділяється в окрему групу і котирується окремо. У випадку виникнення спірних питань щодо стандартизації товарів його вирішують спільно з Експерт­ним бюро або, у надзвичайному (винятковому) випадку, на засіданні Біржового комітету.

- котируються ціни тільки за такими товарами, для яких харак­терним є постійний обіг на біржовому ринку взагалі і даній біржі зокрема. Такі товари представляють базу біржового бю­летеня, тобто сталий список товарів для котирування. Як пра­вило, такі списки доповнюються і змінюються.

- ціни на товари, які не відображають основні тенденції ринку даного періоду, виключають з котирування. Це особливо важ­ливо у випадку, коли ціна поточного періоду значно нижча рівня довідкової ціни на даний товар попереднього біржового періоду.

- котирування обов’язково передбачає визначення у розрахунку ціни продавців, покупців та ціни угод за даний біржовий день (сесію). У випадку відсутності укладених угод щодо певного виду товару таку позицію вилучають з біржового бюлетеня.

' іноді для підвищення точності котирування цін до інформацій­ного масиву включають ціни позабіржового ринку, які спів ставні за часом, та показують їх у біржовому бюлетені ок­ремим рядком.