Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
организація Биржової дияльности книжка.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

11.2. Пайові та приватизаційні цінні папери

Акція - цінний папір без установленого терміну обігу, що засвід­чує пайову участь у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує членство у ньому, право на участь в управлінні ним, а також: на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду і на участь у розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства. Детальніше класифікація подана на рис. Акції можуть бути іменними, на пред'явника, привілейованими та простими.

Акції випускає акціонерне товариство. Випуск акцій є обов'язковою умовою створення акціонерних товариств. Акція є своєрідною одиницею виміру економічних інтересів її власника, тобто ставить зафіксований комплекс прав, що їх власник одержав в обмін на вкладений ним капі­тал. Акція є неподільною. Мінімальна номінальна вартість акцій не може бути менша за одну копійку.

Розрізняють номінальну вартість (номінальну ціну) і ринкову вартість (ринкову ціну). Номінальна вартість вказується на лицьовому боці акції. Ринковою ціною (вартістю) є ціна (вартість) акцій на кожний даний момент на ринку цінних паперів.

Емісійна вартість визначається при випуску акцій: саме за нею прода­ють акції першому покупцеві.

Балансова вартість акцій визначається за даними бухгалтерського ба­лансу: це вартість однієї акції, коли б акціонерне товариство підлягало ліквідації в даний момент. А саме балансова вартість акцій - це частка від ділення чистої вартості активів корпорації на кількість випущених і розповсюджених нею акцій. > (^Застосовуються поняття "курсова вартість " і "курс ".

Варто нагадати також і про існування без номінальних акцій (без заз­начення номінальної вартості).

Залежно від прав власників акції поділяються на:

1) звичайні (прості);

2) привілейовані.

Власники звичайних акцій мають право:

а) на участь в управлінні справами акціонерного товариства;

б) на одержання дивідендів (не гарантованих і не фіксованих);

в) на певну частину майна, яке залишається після ліквідації акціо­нерного товариства.

Звичайні акції можуть бути "дарованими", тобто розподілятися серед акціонерів пропорційно вартості акцій, які вже є в них на руках. Такі мо­дифікації акцій звичайно обертаються на позабіржовому ринку і реалізу­ються в найзаможнішому прошарку населення.

Власники привілейованих акцій мають право:

а) на одержання дивідендів, як правило, фіксованих, що виплачують­ся незалежно від результатів діяльності акціонерного товариства;

б) переважне право (порівняно із власниками звичайних акцій):

- на першочергове одержання дивідендів;

- на пріоритетну участь у розподілі майна акціонерного товари­ства за його ліквідації/

Отже, привілейованих акція передбачає, що дивіденди на неї не залежать від результатів діяльності акціонерного товариства. Вона забезпечує інвесторові фіксований дохід, котрий емітент зобов'язаний виплатити незалежно від того, чи він отримав прибу­ток за минулий господарський рік, чи ні.

У ряді країн (США, Канада, Великобританія) привілейовані акції мають такі види:

  1. Кумулятивні привілейовані акції. Невиплачені дивіденди на них накопичуються і сплачуються власникам акцій до оголошення про виплату дивідендів на прості акції.

  2. Некумулятивні привілейовані акції. Власники втрачають диві­денди за той період, коли не було оголошено про їх виплату.

  3. Привілейовані акції з частковою участю. Можуть бути об­міняні на певну кількість простих акцій.

  4. Привілейовані акції зі ставкою дивідендів, що коригується. Диві­денди на ці акції не є фіксованими, а коригуються з урахуванням дохідності інших паперів.

  5. Привілейовані акції, що можуть бути викуплені емітентом.

  6. Рекреативні привілейовані акції. Власник такої акції може зму­сити корпорацію погасити її.

  7. Підпорядковані привілейовані акції.

Деякі акціонерні товариства випускають привілейовані акції різних класів з різними правами стосовно активів і дивідендів. Підпорядкована акція нижчого класу дає власникам менше прав, ніж привілейована ак-ція;йєіеамої корпорації вищого класу.

Приватизаційні папери - це вид державних цінних паперів, які засвід­чують право власника на безоплатне одержання у процесі приватизації частки майна державних підприємств, державного житлового фонду, зе­мельного фонду.

Умови і порядок випуску, розміщення серед громадян, облік, викори­стання та погашення визначаються Законом України "Про приватизаційні папери" та Указом Президента України "Про компенсацію громадянам України втрат від знецінення грошових заощаджень в установах Ощад­ного банку України та Укрдержстраху.

Основні характерні ознаки приватизаційних паперів:

1. Можуть бути лише іменними (крім компенсаційного сертифі­ката). Види:

2. приватизаційний майновий сертифікат; житловий чек; земельний бон; компенсаційний сертифікат.

3. Форма - матеріалізовані (приватизаційний майновий сертифі­кат, компенсаційний сертифікат) і у вигляді безготівкових доку­ментів (житловий чек, земельний бон).

4. Приватизаційний майновий сертифікат, житловий чек і земель­ний бон мають однакову номінальну вартість. Вона змінюється під впливом інфляції.

5. Компенсаційний сертифікат існує у двох формах номінальною вартістю 10 та 20 гривень.