Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
организація Биржової дияльности книжка.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

12.3. Передумови і етапи становлення валютного ринку України

Валютний ринок як економічна категорія відображає певну су­купність відносин щодо здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, інших валютних цінностей, цінних паперів у іноземній валюті та руху іноземних капіталів.

Валютний ринок в Україні — це переважно міжбанківський ринок, адже саме в ході міжбанківських операцій здійснюється основний обсяг угод з купівлі-продажу іноземних валют. Шляхом проведення міжбан­ківських операцій на валютному ринку забезпечується обслуговування міжнародного обороту товарів, послуг і капіталів (міжнародних пла­тежів).

Суб'єктами валютного ринку є:

  • продавці валюти;

  • покупці валюти;

  • посередники.

Суб'єкти валютного ринку України

■ Національний банк України;

■ комерційні банки, які одержали ліцензію Національного банку на право здійснення операцій з валютними цінностями (уповно­важені банки);

■ інші кредитно-фінансові установи-резиденти (страхові, інвес­тиційні, дилерські компанії), які одержали ліцензію Національ­ного банку;

■ юридичні особи, які уклали з уповноваженими банками угоди на відкриття пунктів обміну іноземної валюти;

■ кредитно-фінансові установи-нерезиденти, в тому числі іно­земні банки, які одержали індивідуальний дозвіл Національного банку України на право здійснення операцій на міжбанківському валютному ринку України;

■ валютні біржі або валютні підрозділи товарних чи фондових бірж:, які одержали ліцензію Національного банку на право організації торгівлі іноземною валютою.

Центральним банком нашої держави є Національний банк Україну (НБУ), який було утворено у березні 1991 р. відповідно до Закону "Про банки і банківську діяльність» на базі Української республіканської кон­тори Держбанку СРСР. Основні функції Національного банку України:

  • зберігання і використання золотовалютних резервів України та інших державних цінностей, а також: забезпечення платоспро­можності держави;

  • представництво інтересів України у відносинах із централь­ними банками та іншими фінансово-кредитними установами зарубіжних країн та міжнародними валютно-фінансовими організаціями;

  • здійснення обміну і розрахунків за наданими й одержаними дер­жавними кредитами і позиками, проведення операцій, з централізованими валютними резервами, які надаються в його розпорядження;

  • регулювання курсу національної валюти щодо грошових одиниць

інших держав.

Національний банк України є також головним органом валютного контролю в державі, який:

- здійснює контроль за виконанням правил регулювання валютних операцій на території України з усіх питань, не віднесених до компетенції інших державних органів;

- забезпечує виконання уповноваженими банками функцій щодо здійснення валютного контролю.

Залежно від конкретних завдань, що поставали перед незалежною Україною, в діяльності Національного банку можна умовно виділити три характерні етапи.

Перший етап припадає на 1991 р. - жовтень 1994 p., період болісно­го пошуку цілісної концепції розбудови економіки нової незалежної дер­жави, коли було закладено фундамент ідеології Національного банку, визначено її головні орієнтири і пріоритети.

Другий етап, охоплює часовий проміжок з жовтня 1994 р. до серпня 1996 р. Це був період суто прагматичних реформ, коли були створені й запущені в дію нові монетарні механізми, притаманні сучасній соціально орієнтованій економіці.

Третій етап розпочався з вересня 1996 p., коли було введено грив­ню як повноцінну національну валюту України.

Особлива роль НБУ як центрального банку держави яскраво про­явилася після сумнозвісних подій у Росії 17 серпня 1998 p., коли було успішно реалізовано вироблену стратегію діяльності на валютному ринку й ефективно використано валютні резерви НБУ.

Отже, успішна діяльність Національного банку як головного суб'єкта ва­лютного ринку України цілком закономірно є результатом колосальної праці й таланту конкретних людей, що виявилося в утвердженні стійкої національ­ної валюти держави, як одного з найвагоміших компонентів її незалежності.

Серед комерційних банків найміцніші позиції на валютному ринку Ук­раїни займає Промінвестбанк, де створена унікальна електронна система, що дає можливість вести розрахунки з єдиного кореспондентського ра­хунка. На сьогодні це найбільший банк України, фінансовий капітал яко­го, включаючи власний, становить 1/3 від усього банківського капіталу України. Практично в усіх великих містах банк має свої відділення.

Станом на 1 вересня 1998 р. в Україні було зареєстровано вже 219 комерційних банків, з яких діючих — 185, а решта 34 перебували у стадії закриття, санації або об'єднання. За участю іноземного капіталу створено 27 банків (14 %), причому 8 з них мають 100 % -й іноземний капітал.