Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
организація Биржової дияльности книжка.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

8.4. Біржова цінова стратегія

Через цінову стратегію продавець і покупець на біржовому ринку до­сягають результативності і ефективності у своїй діяльності. У зв'язку з цим питання визначення рівня ціни і чинників, згідно з якими вона буде коливатися від мінімального її значення, визначеного витратами вироб­ництва, до максимального, що зумовлюється попитом на даний продукт на біржі, є основним.

Вплив попиту на визначення рівня ціни є визначальним і виявляється через економічні і психологічні чинники.

Отже, цінова стратегія формується під впливом системи чинників, основними з яких є:

• Характер і рівень конкуренції на біржовому ринку. В умовах вільної конкуренції на біржовому ринку, тобто при діяльності великої кількості покупців і продавців, свідомо впливати на рівень ціни практично неможливо.

• Досягнення максимізації прибутку з укладених угод. Практика біржової діяльності свідчить про прагнення ряду брокерів до максимізації ціни покупки при укладанні угоди. В основі такої діяльності є інформація про тенденції біржової кон'юнктури на даному товарному ринку. В умо­вах несприятливої кон'юнктури на біржовому ринку, виходячи з технологіч­ного процесу, деякі продавці в особі брокерських контор, нав'язують їм вкрай невигідні ціни. Це забезпечує їм вигоду у вигляді максимального рівня прибутку.

• Сприяння розширенню питомої ваги обсягів власних угод у това­рообігу біржового ринку. Брокерські контори, які одержують пропо­зиції від продавців у значних обсягах, прагнуть максимально використати можливість для розширення власного товарообігу. У такій ситуації прода­вець (брокерська контора) розраховує на збільшення власного прибутку не за рахунок вищої ціни, а за рахунок більших обсягів проданої продукції. Як правило, така складова стратегії ґрунтується на прогнозі обсягів виробницт­ва того чи іншого продукту.

• Орієнтація на продаж: високоякісної продукції на товарному ринку. Відпрацьовуючи свою стратегію, продавці прагнуть завоювати той сегмент на біржовому товарному ринку, де торгують високоякісною продукцією. Така дія продавця, з одного боку, забезпечує йому високий рівень прибутку з огляду на більш високі ціни на таку продукцію, з іншо­го - створює відповідний його імідж.

• Протидія конкуренції на даному товарному ринку. Опрацювання стратегії в даному напрямі ґрунтується виключно на прогнозі в тенденціях біржової кон'юнктури. У випадку, коли передбачається високий рівень кон­куренції в короткостроковому періоді, продавець обмірковує напрями запо­бігання ризику зниження прибутку. Якщо це стосується продукції довготривалого зберігання, такий товар на ринку, як правило, не пропо­нується. У випадку, коли висока конкуренція для даного продавця прогно­зується у довгостроковому періоді, приймається рішення щодо диверсифі­кації такого товару.

Згідно з розробленою на визначений період стратегією на товарному біржовому ринку продавець досліджує і здійснює власну цінову політи­ку. Цінова політика кожного окремого продавця має певну специфіку, однак загалом ґрунтується на існуючих типових напрямах.

Опрацьовується цінова стратегія продавцями для товару, який є в обігу на біржовому ринку та відповідно до місця і ролі для товару, який з'являється на ньому вперше (табл. 8.4) [41, 260].

Продавці, як правило, використовують у своїй діяльності цінову стра­тегію, що ґрунтується на широкому спектрі як типових, так і власних надбань у цьому напрямі.