Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
организація Биржової дияльности книжка.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

8. Відповідальність сторін

8.1. Сторони біржового контракту несуть відповідальність за достовірність указаних реквізитів.

8.2. За відмову або ухилення від оформлення та реєстрації біржового кон­тракту в розрахунково-реєстраційному відділі біржі після усної угоди, зафік­сованої маклером під час торгів, виконавчий директор біржі стягує з винуват­ця штраф у розмірі 2 % суми укладеного біржового контракту та має право не допускати сторону-винуватця до участі в чотирьох наступних біржових торгах.

8.3. У випадках, коли обидві сторони біржової угоди відмовляються або ухиляються від оформлення реєстрації біржової угоди на біржі, виконавчий директор біржі накладає на них штраф у розмірі 1 % суми біржової угоди з кожної сторони, та обидві сторони за його рішенням можуть бути не допу­щені до участі в наступних чотирьох біржових торгах.

8.4. У разі порушення Покупцем установлених п.6.2 строків оплати кон­тракту, що підтверджується поданням до біржі письмової заяви потерпілої сторони, Брокер-Покупець протягом п'яти робочих днів після прийняття біржею рішення про застосування штрафних санкцій до порушника повинен забезпечити надходження на розрахунковий рахунок біржі штрафу в розмірі 2,5 % суми, яку вказано в п. 2.4 цього контракту.

8.5. У разі виконання Покупцем п. 6.2 та невиконання Продавцем ст. З цьо­го контракту, що підтверджується поданням до біржі письмової заяви потерпі­лої сторони, Брокер-Продавець протягом п'яти робочих днів після прийняття біржею рішення про застосування штрафних санкцій до порушника повинен забезпечити надходження на розрахунковий рахунок біржі штрафу в розмірі 2,5 % суми, яку вказано в п. 2.5 цього контракту.

8.6. Після отримання зазначеної в пп. 8.4 та 8.5 суми штрафу біржа пере­казує її на користь потерпілої сторони (за вирахуванням реєстраційного збо­ру біржі) протягом двох робочих днів.

8.7. За затримку в сплачуванні встановлених біржею обов'язкових внесків, платежів, у тому числі штрафів, накладених за рішенням виконавчого директора, Біржового арбітражу, сторона-винуватець сплачує 0,5 % суми невнесених коштів за кожний день прострочення і допускається до торгів тільки після сплати зазначених платежів. У разі затримки в сплачуванні зазначених пла­тежів на строк понад ЗО календарних днів виконавчий директор подає позов до Біржового комітету про виключення винуватця з числа засновників (членів) біржі. Біржовий комітет приймає рішення про виключення винуватої сторони у разі відсутності достатніх аргументів з її боку про наявність форс-мажорних обставин, які стали на заваді належному виконанню зобов'язань або зустрічного позову до сторони-контр-агента.

8.8. Брокер-Продавець та Брокер-Покупець несуть відповідальність за на­лежне виконання їхніми клієнтами всіх зобов'язань, що випливають з умов цього контракту.

9. Арбітраж

Суперечки, що виникають між брокерами під час укладання та виконання біржових угод, вирішуються Біржовим арбітражем біржі. Рішення Біржового арбітражу є обов'язковим для членів біржі та їх брокерів. Невиконання рішень Біржового арбітражу тягне за собою автоматичне виключення вину­ватої сторони з членів біржі. У подальшому рішення Біржового арбітражу може бути оскаржене в суді, арбітражному або третейському судах на загаль­них підставах.