Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПМ практичне 4 ХМ СТУДЕНТАМ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
31.85 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 4

Тема: стилі педагогічного спілкування, керівництва, взаємодії у професійній діяльності педагога. Педагогічний такт. План

I. Обговорення основних теоретичних положень. Усне опитування і тестовий контроль.

1.Поняття педагогічного спілкування, його особливості.

2.Функції та види педагогічного спілкування

3.Характеристика різних стилів ставлення, керівництва, спілкування.

4.Конфлікт під час спілкування. ІІричини виникнення конфліктів у педагогічній взаємодії.

5.Специфікаі принципи педагогічного такту.

6.Умови оволодіння педагогічним тактом.

II. Аналіз особливостей педагогічного спілкування в різних ситуаціях навчально виховного нроцессу. Усне виконання вправ та аналіз ситуацій.

Вправа 1. Ситуація - одна, стилі різні. Ця вправа поєднує вміння аналізувати стиль спілкування, демонструвати техніку його виконання й усвідомлювати наслідки та доцільність використання за певних умов.

Для виконання вправи групу поділяють на п'ять підгруп, кожна з яких дістає завдання діяти в заданій ситуації визначеним стилем. Ситуація для всіх підгруп одна: «Під час вашого пояснення на уроці учень відволікається і пропускає важливу інформацію. Ваші дії?» Кожній підгрупі дають завдання діяти за певним стилем спілкування (залякування, загравання, дистанція, дружба, захоплення спільною творчою діяльністю). Після невеликої підготовки підгрупа демонструє ситуацію і дає пояснення, на яку реакцію можна очікувати від учня, а також, в яких випадках реакція у такому стилі можлива й доцільна (варіанти рішення: робить зауваження із погрозою, пропонує потерпіти до кінця уроку, холодно повертає учня до роботи, м'яко пропонує включитися в урок, звертається з питанням щодо теми розмови, залучаючи до спільного пошуку).

В аналізі слід підкреслити можливість епізодичного використання всіх стилів й усвідомлення сутності домінантного стилю в педагогічній діяльності.

У вирішенні цих ситуацій важливо, щоб майбутні вчителі не вдавалися до моралізування, прямих випадів, а змогли гідно розв'язати проблему, стимулюючи розвиток учнів.

Вправа 2. Вибір варіанта етичного захисту педагога. Студенти демонструють прийоми етичного захисту вчителя хореографії, що коригують поведінку свого вихованця. (Підібрати приклади власної ситуації – записати їх на окремому аркуші та усно вміти проаналізувати її). Приклади ситуацій:

1. Учень до педагога: «Ми сьогодні репетируємо програму на сцені?» (немає звертання, прохання, вітання).

2. Старшокласник учителю у присутності товаришів: «Вчителем я ні за що не буду. Що я, дурень?»

3. Учитель повідомляє дітям завдання заняття. Учень одразу перепитує: «То чим ми сьогодні будемо займатися?»

4. Учень молодому вчителеві: «Бачу, що навряд ви нас чогось навчите».

III. Аналіз літератури про педагогічний такт та тактику учителя.

1 .Презентація книги І.О.Синиці «Про педагогічний такт учителя». (Короткі відомості про зміст та головну думку книги.)

2. Аналіз основних понять та педагогічних ситуацій у книзі І.О.Синиці «Про педагогічний такт учителя». (Письмово - у вигляді тез - дати відповіді на запитання)

Що таке педагогічний такт? Як діяти, якщо ви були нетактовні?

Особливості роботи вчителя з оригінальними та дотепними порушниками.

3. Прочитайте «Лист про педагогічну етику» В.О.Сухомлинського випишіть тези про сутність і значення педагогічної етики (сам. робота).

Усно дайте відповіді на запитання:

Який зміст вкладає В. Сухомлинський у поняття «культура етичних відносин»? З'ясуйте історію розвитку замкнутості й хворобливої чутливості щодо вчителів школи в учня Анатолія. Які форми нетактовної поведінки педагогів спричинилися до цього? Які принципи педагогічного такту були порушені вчителями? Як потрібно було відреагувати вчительці, коли мати учня тихо запитала її: «Де син?». Які причини нетактовності вчительки?