Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
276672_F7188_yagupov_v_v_moralno_psihologichne_...doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
3.72 Mб
Скачать

Глава 8. Морально-психологічне забезпечення процесу вивчення, експлуатації і збереження бойової техніки і зброї

Висока технічна оснащеність Збройних сил розвинених країн привела до надзвичайної технізації ведення сучасної війни. Яскравим прикладом цьому є дії американських і союзних військ проти талібів у Афганістані під час здійснення ними антитерористичної операції. Водночас, відбувається інтелектуалізація усіх сфер військової діяльності у зв’язку із застосуванням високоточної зброї для досягнення рішучої переваги над противником.

Військово-професійна діяльність в сучасних умовах стала більш диференційованою і складною. Наприклад, якщо в роки Першої світової війни число основних військових спеціальностей дорівнювалось 15-20, в роки Другої світової війни – 160, то зараз їх нараховується вже біля 2000. У Збройних силах України нараховується більше як 1000 зразків техніки і озброєння.

У цих умовах відмінне знання і майстерне володіння військовослужбовцями зброєю і бойовою технікою, правильна їх експлуатація й уміле збереження – одна із найважливіших передумов підтримання постійної бойової готовності військових підрозділів і частин. Бойова техніка і зброя багаторазово приумножують фізичні та інтелектуальні сили військовослужбовця у бою, розширюють його бойові можливості у збройній боротьбі з противником. Аналіз сучасних збройних конфліктів, локальних війн і антитерористичних операцій свідчить про суттєве збільшення фактору технізації у досягненні рішучої переваги над противником. Наприклад, аналіз дій військ НАТО у Югославії, американських і союзних військ під час антитерористичної операції проти талібів у Афганістані свідчить про те, що вони з метою зменшення людських втрат основну увагу звертали на повне досягнення своєї воєнно-технічної переваги над противником в районі бойових дій і тільки після цього застосовували живу силу. Тому в сучасних умовах значення зброї й бойової техніки, вміле їх використання безперервно зростає і, відповідно, все більше підвищуються вимоги до оволодіння засобами збройної боротьби.

Через те відмінне освоєння, ретельне обслуговування зброї і бойової техніки, підтримання їх у постійній бойовій готовності має займати значне місце у МПЗ життєдіяльності військ.

МПЗ процесу вивчення, експлуатації і збереження бойової техніки і зброї являє собою комплекс взаємопов’язаних і узгоджених організаційних, виховних, психологічних, технічних та інших заходів командирів та їх заступників, начальників відповідних служб і родів військ, органів виховної роботи, спрямованих на ефективне застосування особовим складом бойової техніки і зброї під час виконання бойових, навчально-бойових і інших завдань.

Якісна організація МПЗ у цьому процесі має сприяти:

усвідомленню кожним військовослужбовцем важливості майстерного опанування ним сучасною бойовою технікою і зброєю;

формуванню, підтриманню й розвитку у них мотивації до майстерного опанування сучасною бойовою технікою і зброєю та ефективного їх застосування у різноманітних умовах бойової і навчально-бойової діяльності;

оптимальному опануванню ними сучасною бойовою технікою і зброєю за допомогою сучасних концепцій навчання, наприклад, теорії поетапного формування розумових дій П.Я.Гальперіна і Н.Ф.Тализіної;

всебічному психологічному насиченню занять з вивчення бойової техніки і зброї, формування практичних технічних навичок і умінь їх експлуатації;

формуванню почуття особистої відповідальності за їх підтримання у постійній бойовій готовності, правильну експлуатацію і збереження тощо.