Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
276672_F7188_yagupov_v_v_moralno_psihologichne_...doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
3.72 Mб
Скачать

В.В.Ягупов

МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Курс лекцій

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

В.В.Ягупов

МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Курс лекцій

Київ

Видавничо-поліграфічний центр

Київський університет”

2002

УДК 37.026:351.851

ББК 88.4

Я 31

В.В.Ягупов

Я 31 МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: Курс лекцій. – К.: Видавничо-поліграфічний центр “Київський університет”, 2002. – ...... с.

Рецензенти:

Л.Ф.Бурлачук, д-р психол. наук, проф., чл.-кор. АПН України;

М.С.Корольчук, д-р психол. наук, проф.;

В.В.Рибалка, д-р психол. наук, проф.

ISBN 966-594-161-5

Матеріал курсу лекцій з проблем морально-психологічного забезпечення відповідає програмам навчальних дисциплін “Військове навчання і виховання”, “Військова психологія”, “Організація виховної роботи”, “Морально-психологічне забезпечення життєдіяльності військ”, “Психолого-педагогічні проблеми виховної роботи” для курсантів, студентів і офіцерів. Книга містить теоретико-методологічний і методичний матеріал щодо концептуальних основ організації морально-психологічного забезпечення в Збройних силах України в мирний і воєнний час. Викладено основні проблеми морально-психологічного забезпечення різних видів бойової діяльності військ.

Призначено для курсантів, студентів і офіцерів університету.

Рекомендовано вченою радою

Військового інституту

Київського національного університету

імені Тараса Шевченка

21 Березня 2002 р.

ISBN 966-594-161-5

© В.В.Ягупов, 2002

© ВПЦ “Київський університет”, 2002

Навчальне видання

Ягупов Василь Васильович морально-психологічне забезпечення

Курс лекцій

Редактор В.Р.Філь

Оригінал-макет виготовлено Видавничо-поліграфічним центром “Київський університет”

Видавничо-поліграфічний центр "Київський університет"

01033, Київ, бульв. Т.Шевченка, 14, кімн. 43, тел. (38044) 221 3222; (38044) 224 9972.

факс (38044) 234 2290

Підписано до друку ……... Формат 60х84/16. Вид. № 29.

Друк офсетний. Наклад 500. Умовн. друк. арк. ....

Зам. № .............

Передмова

Вирішення проблем життєдіяльності Збройних сил України потребує від офіцерів глибоких знань закономірностей функціонування психіки військовослужбовця, його психічних можливостей, соціально-психологічних явищ військового колективу та раціонального використання їх у службовій діяльності у мирний і воєнний час.

Професійна діяльність офіцера має безпосередньо психолого-педагогічний характер. Від його знань, педагогічної майстерності залежить кінцевий результат бойової і гуманітарної підготовки, бойового чергування, вартової служби у мирний час та успіх виконання бойового завдання – у воєнний час. Які ж знання на сучасному етапі необхідні офіцерові як педагогу і командиру? Насамперед – це психологічні знання. Ще К.Д.Ушинський вважав, що виховання має об’єктивні закони, знання яких потрібні педагогу для цілеспрямованої та раціональної діяльності. Але щоб пізнати ці закони і враховувати їх, треба передусім вивчити сам об’єкт виховання: “Якщо педагогіка хоче виховувати людину в усіх відношеннях, то вона повинна насамперед пізнати її також в усіх відношеннях”. А глибоко вивчити своїх підлеглих офіцер може лише добре знаючи загальні закономірності розвитку й функціонування їхньої психіки у різноманітних ситуаціях, психологічні закономірності розвитку провідних психічних властивостей військовослужбовців. Від офіцерів найчастіше залежить настроєність воїнів на виконання бойових завдань, мобілізація їхніх духовних, психічних, психофізіологічних і фізичних можливостей, зняття тривожності, страху, напруженості.

Освітньо-кваліфікаційнми характеристиками, освітньо-професійними програмами і навчальними планами підготовки військових фахівців у ВВНЗ-ах передбачено певну психологічну підготовку курсантів, студентів і офіцерів, у тому числі з проблем морально-психологічного забезпечення. Але цей процес, на жаль, практично незабезпечений відповідною навчально-методичною літературою. У зв’язку з цим, мета видання даного курсу лекцій  це реально допомогти курсантам, студентам і офіцерам опанувати методологічні, теоретичні і методичні аспекти морально-психологічного забезпечення Збройних сил України у мирний і воєнний час. Курсанти, студенти і слухачі знайдуть для себе тут відповіді на такі проблеми:

концептуальні основи морально-психологічного забезпечення;

морально-психологічне забезпечення бойової підготовки;

морально-психологічне забезпечення бойового чергування і вартової служби;

морально-психологічне забезпечення військової дисципліни і профілактики правопорушень;

морально-психологічне забезпечення бойових дій;

психологічна робота у мирний і воєнний час.

Під час написання курсу лекцій автором творчо використані методичні розробки з проблем морально-психологічного забезпечення, які розроблені Головним управлінням виховної роботи Міністерства оборони України, управлінь виховної роботи видів Збройних сил України та оперативних командувань, навчальні і навчально-методичні посібники професорсько-викладацького складу Військового гуманітарного інституту Національної академії оборони України. У зв’язку з цим автор висловлює їм велику вдячність і просить ставитися до нього і посібника толерантно.