Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу 1-62йо.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
151.66 Кб
Скачать

§ 34. Конституційна характеристика України як правової держави.

Відповідно до ст. 1 Конституції України, Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

Це положення реалізується через ст. 8 Конституції України - верховенство права; ст 6 Конституції України - здійсненні державної влади на засадах її поділу на законодавчу виконавчу і судову; ст. З Конституції України - взаємній відповідальності держави та особи тощо.

Така держава характеризується пануванням права, верховенством закону. Установлюючи правові норми, вона сама зобов'язана їх дотримуватися, підтримувати правопорядок. У правовій державі норми права обов'язкові для державних структур тією ж мірою, як і для громадян. Органи державної влади діють тільки у межах, установлених законом, і їм дозволене лише те, на що уповноважив їх закон (ст. 6 КУ). Правова держава характеризується не тільки зв'язаністю правом, але і верховенством закону в правовій системі.

Правова держава діє на основі принципу поділу влади. Саме за допомогою цього принципу, закріпленого ст. 6 Конституції України, держава функціонує в правовому режимі, забезпечується збалансованість і рівновага.

Для правової держави характерним є реальний режим панування права, що забезпечує весь спектр основних прав, свобод і обов'язків людини і громадянина. Найважливіші його прояви - пріоритет прав і свобод людини і громадянина, незалежність суду як важливого гаранта прав і свобод, верховенс­тво конституції щодо всіх нормативно-правових актів. Ці ознаки правової державі знайшли своє чітке закріплення у ст. З, ст. 6, ст. 8, ст. 126 і в інших статтях Конституції України

§ 35. Конституційна закриплення України як демократична держави.

Демократичною є держава, яка постійно, всебічно і повно виражає волю народу, а її організація і діяльність відповідають волі народу. Мається на увазі як загальна воля народу, так і воля окремих соціальних груп, спільностей та воля кожної окремої особи - людини і громадянина. Тобто демократичною є держава, яка здійснює владу народу з його волі й відповідно до його волі. Звичайно, першочерговим, вихідним у демократизмі держави є проголошення її демократичною на найвищому - конституційному рівні, що здійснено чинним Основним Законом. Але головне в демократизмі держави є забезпечення її постійного і реального демократизму. Це досягається як конституційно визначеним порядком формування органів державної влади та інших інститутів держави, так і характером її організації та діяльності.

Демократизм держави виявляється також у діяльності держави, насамперед у принципах діяльності органів державної влади і в основних засадах здійснення державної влади в цілому. Зокрема, він виявляється в гласності, відкритості роботи парламенту та інших органів державної влади, в системності, періодичності сесій і пленарних засідань парламенту та сфери роботи інших органів державної влади тощо.

§ 36. Конституційна характеристика України як соціальної держави.

Соціальною є така держава, що бере на себе зобов'язання піклуватися про соціальну справедливість, благополуччя своїх громадян, їхньої соціальної захищеності, і її головна задача - досягнення суспільного прогресу, що грунтується на закріплених правом принципах соціальної рівності, загальній солідарності і взаємній відповідальності. Це держава, на якому покладена відповідальність за задоволення соціальних потреб членів суспільства в сфері культури, охорони здоров'я, соціального забезпечення, охорони праці тощо

Соціальна держава насамперед дбає і має дбати про соціально незахищених, найменш соціально захищених осіб і про відповідні верстви населення. Соціальна держава має створювати умови для забезпечення громадян роботою, забезпечувати людям прожитковий мінімум, сприяти збільшенню дрібних і середніх власників, охороняти найману працю піклуватися про освіту, культуру, сім'ю, охорону здоров'я, поліпшувати соціальне забезпечення тощо.

Характеристика України як соціальної держави знаходить закріплення і розкриття насамперед у наступних конституційних розпорядженнях: обов'язком держави є забезпечення екологічної безпеки і підтримка екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи (ст. 16); власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству (ст. 13); кожний має право на достатній., життєвий рівень (ст. 48) і т.д. Реалізацію соціальної політики неможливо представити без конституційних гарантій економічної свободи. Виходячи з цього. Конституція України закріплює право на підприємницьку діяльність, не заборонену законом (ст. 42), на працю (ст. 43), розмаїтість форм власності, їхній рівний захист сумлінний конкуренцію, соціальну спрямованість економіки (ст. 13) і т.д.