Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу 1-62йо.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
151.66 Кб
Скачать

§ 28. Конституційно-правові санкції: поняття, особливості та види.

Конституційно-правові санкції є необхідним атрибутом конституційно-правової відповідальності. Санкція вказує на ті несприятливі наслідки, що застосовуються до суб'єкта конституційно-правової відповідальності. Конституційно-правові санкції - це передбачені законом примусового заходу, що тягнуть настання несприятливих наслідків морального і матеріального характеру для правопорушника, що настають за вчинення конституційно-правового делікту. Мета - попередження вчинення конституційно-правових деліктів і попередження здійснення нових деліктів. Відшкодування шкоди не є метою. Таким чином, конституційно-правові санкції, як правило, носять каральний характер. Разом з тим, конституційно-правова відповідальність - це не тільки кара за порушення конституційно-правових норм. У даному випадку має місце і правовідновлювальна функція - усуненням порушень закону і вживанням заходів по забезпеченню нормального функціонування державного апарата, діяльності депутатів, посадових осіб, тощо.

Санкції: 1) усунення Президента України з поста Верховною Радою України в порядку імпічменту; 2) дострокове припинення повноважень Верховної Ради України Президентом України; 3) прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінету Міністрів України; 4) звільнення Президентом України з посади Генерального прокурора України; 5) дострокове припинення повноважень народного депутата України; 6) дострокове припинення повноважень органів і посадових осіб місцевого самоврядування територіальною громадою тощо; 7) скасування рішень голів місцевих державних адміністрацій, що суперечать Конституції та законам України, іншим актам законодавства України; 8) визнання Конституційним Судом України законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим (повністю або їх окремих положень) неконституційними; 9) накладання Президентом України вето на закони, прийняті Верховною Радою України; 10) зупинення рішень органів місцевого самоврядування тощо.

В залежності від мети і наслідків застосування санкцій: 1) правовідновлювальні санкції (визнання неконституційним закону); 2) попереджувальні санкції; 3) міри стягнення, що мають своєю метою покарати порушника (імпічмент Президента України); 4) санкції присікання (вето Президен

та України).

§29. Основні теорії конституції України.

Становлення Конституції в Україні:

Першою Конституцією України є конституція Пилипа Орлика. Пам’ятками політико-правової думки українського народу є також статті та інші акти Б. Хмельницького. Першим актом, який безпосередньо започаткував національне конституційне право України, можна вважати ІV Універсал Української Центральної Ради (1918). Він політико-правовим чином сформував, проголосив Україну як незалежну, самостійну і суверенну державу. На основі Універсалу було розроблено цілий ряд документів українського ренесансу, зокрема Конституцію УНР 1918 р., яка хоч і не була введена в дію, однак стала своєрідним акумулятором традицій надбань українського правничого досвіду.

Варто зазначити, що тогочасний український конституціоналізм досить плідно використовував прогресивні надбання світового конституціоналізму. Проте цей період розвитку тривав недовго і був перерваний затвердженням Конституції УРСР 1919 р. Ця Конституція була своєрідною рецепцією, певною мірою дублікатом Конституції РРФСР 1918 р., у сукупності з якою вона стала основним джерелом українського радянського державного права; хоча про дійсно національне конституційне право в Україні не могло бути й мови ні за формою, ні за змістом (тогочасна Україна була квазідержавою, право якої за змістом було декларативним, політичним, формальним). Панування радянської концепції конституціоналізму було припинено з прийняттям в 1990 р. Декларації про державний суверенітет та Акта проголошення незалежності України в 1991 р. Ці документи стали віхою, яка започаткувала народження нового українського права.

Теорії. Представники різних філософсько-правових шкіл неоднозначно ставляться до змісту конституції.

1) Так, представники природної школи права під конституцією розуміють суспільний договір, який виражає волю народу (Гобс, Руссо, Радіщев);

2) Нормативістська школа права вважає конституцію вираженням вищої правової норми;

3) інституціоналісти вважають, що конституція — це статут не лише держави, а й нації;

4) представники соціологічної (Ласальської) теорії виділяють писану (зібрані в одному документі способи здійснення представницької влади в країні) та реальну (співвідношення політичних сил в країні) Конституцію;

5) класово-вольова (марксистсько-ленінська) – економічна зумовленість Конституції, класовий підхід;

6) соціально-генетична конституційний статут, який ставить перепони до узурпації влади.

Зміст конституції — це сукупність конституційно-правових норм, принципів, що регулюють суспільні відносини, які визначають організацію державної влади, її взаємовідно­сини з суспільством, людиною і громадянином.

Конституція – основний закон держави, що приймається в особливому порядку, має найвищу юридичну силу та регулює найважливіші суспільні відносини.