Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу 1-62йо.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
151.66 Кб
Скачать

§ 25. Поняття, ознаки та види конституційно-правової відповідальності.

Переважна більшість конституційно-правових норм не містить санкції, тож у разі їх порушення для відповідних суб'єктів настає юридична відповідальність, передба­чена іншими галузями права (кримінальним, адміністративним, трудовим тощо).

Окремі конституційно-правові норми містять санкції, що їх можна поділити на дві групи: а) бланкетні санкції, в яких не встановлюються конкретні форми відповідальності, і які для вирішення питання про притягнення до юридичної відповідальності відсилають до кримінального, адміністративного, цивільного чи іншого галузевого законодавства; б) санкції, що передбачають конкретні форми відповідальності (конституційно-правова відповідальність).

Конституційно-правова відповідальність — особливий вид соціальної відповідальності особи, об'єднань громадян тощо.

Однак, це специфічний вид юридичної відповідальності, зміст якої обумовлений провідною роллю конституційного права в системі національного права України, незважаючи на те, що вона безпосередньо пов'язана і з іншими видами юридичної відповідальності. Конституційно-правова відповідальність має досить складний політико-правовий характер, оскільки вона пов'язана з такими соціальними явищами, як народ, нація, держава, влада, політика.

Конституційно-правову відповідальність у загально­му вигляді слід розглядати як несприятливі наслідки, що настають для суб'єкта конституційно-правового делікту (правопорушення). Ці несприятливі наслідки мають особливий політико-правовий ха­рактер і передбачаються в санкціях конституційно-правових норм. З урахуванням зазначеного можна зробити висновок: конституцій­но-правова відповідальність - це особливий вид юридичної відпові­дальності, що має складний політико-правовий характер, настає за скоєння конституційно-правового делікту та яка знаходить вияв у передбачених конституційно-правовими нормами особли­вих несприятливих наслідках для суб'єкта конституційного де­лікту.

Конкретні форми конституційно-правової відповідальності передбачаються санкціями конституційно-правових норм і можуть бути класифіко­вані за різними підставами - по суб'єктах відповідальності (інди­відуальні санкції, санкції, що застосовуються до колективного суб'єкта); залежно від того, який суб'єкт застосовує конституцій­но-правові санщії (Президент України, Верховна Рада України, те­риторіальна громада тощо); за метою і наслідками санкцій (право-відновні, попереджувальні, санкції, спрямовані на припинення кон­ституційного правопорушення, санкції-стягнення).

§ 26. Конституційний делікт як фактична підстава конституційно-правової відповідальності.

Конституційно-правова відповідальність має досить складний політико-правовий характер, оскільки вона пов'язана з такими соціальними явищами, як народ, нація, держава, влада, політика.

Підстава конституційно-правової відповідальності - це і конкретна норма конституційного права, яку було порушено, і одночасно - наявність у діянні особи (органу, держави тощо) кон­кретного складу конституційного делікту .

Нормативною підставою конституційно-правової відповідаль­ності може бути визнано порушення норм Конституції України та інших джерел галузі конституційного права. Водночас конститу­ційно-правові норми досить часто не містять чітких юридичних підстав притягнення суб'єкта до конституційно-правової відпові­дальності. У подібних випадках можна робити висновок щодо існування прогалин у конституційному праві.

Фактична підстава конституційно-правової відповідальності - це конкретний конституційно-правовий делікт, склад якого перед­бачає об'єкт, об'єктивну сторону, суб'єкт і суб'єктивну сторону.

Об'єктом конституційно-правового делікту може виступати конституційний лад, законність, правопорядок, права та свободи людини тощо. Об'єктивна сторона конституційно-правового делікту містить саме діяння, його негативні наслідки та причинний зв'язок між ними. Коло суб'єктів конституційно-правової відповідальності вже аналізувалося вище. Певні труднощі можуть виникнути в аналізі суб'єктивної сто­рони конституційно-правового делікту. Як відомо, одним із най важливіших елементів суб'єктивної сторони як психічного відно­шення суб'єкта до діяння є вина, а в окремих працях висловлюєть­ся думка щодо можливості настання негативної конституційно-правової відповідальності без вини. На думку автора, без вини конституційно-правова відповідальність втрачає будь-який сенс і стає безпредметною.