Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
усні.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
819.71 Кб
Скачать

107. Система місцевого самоврядування

Тобто, система місцевого самоврядування охоплює(за безпосередньою формою здійснення):

1 місцевий референдум

2 загаьні збори громадян за місцем проживання

3 місцеві ініціативи

4 громадські слухання

Місцевий референдум - форма прийняття територіальною громадою рішень з питань, що належать до відання місцевого самоврядування, шляхом прямого голосування.

Предметом місцевого референдуму може бути будь-яке питання, віднесене до відання місцевого самоврядування. Рішення, прийняті місцевим референдумом, є обов'язковими для виконання на відповідній території. вирішуються питання про найменування або перейменування сільрад, селищ, міст, районів, областей; питання про об'єднання в одну однойменних адміністративно-територіальних одиниць, які мають спільний адміністративний центр; питання про зміну базового рівня місцевого самоврядування у сільських районах; питання про реорганізацію або ліквідацію комунальних дошкільних навчальних закладів, а також дошкільних навчальних закладів, створених колишніми сільськогосподарськими колективними та державними господарствами.

Загальні збори - зібрання всіх чи частини жителів села (сіл), селища, міста для вирішення питань місцевого значення Рішення загальних зборів громадян враховуються органами місцевого самоврядування в їх діяльності.. Місцеві ініціативи члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд у раді будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування.

Громадські слухання - зустріч з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування. Громадські слухання проводяться не рідше одного разу на рік.

Система місцевого самоврядування охоплює(за опосередкованою формою здійснення):

1 територіальну громаду;

2 сільську, селищну, міську раду;

3 сільського, селищного, міського голову;

4 виконавчі органи сільської, селищної, міської ради;

5 районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст;

6 органи самоорганізації населення.

Територіальна громада - жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр. Територіальні громади сусідніх сіл можуть об'єднуватися в одну територіальну громаду, створювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати єдиного сільського голову. Сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, Сільські, селищні, міські ради можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна. Сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади . обирається на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування. очолює виконавчий комітет, головує на засіданнях. не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність Виконавчі органи рад - органи для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування Це виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи. Районні та обласні ради - органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст. затверджують програми розвитку відповідних областей і районів; затверджують бюджети.

Органи самоорганізації населення - представницькі органи, що створюються частиною жителів, які тимчасово або постійно проживають навідповідній території в межах села, селища, міста. Це будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна. Правовий статус, порядок організації та діяльності органів самоорганізації населення за місцем проживання визначаються законом.