Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
усні.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
819.71 Кб
Скачать

26. Україна – соціальна держава

Україна проголошена соціальною державою, в якій людина, її життя і здоров’я, честь і гідність недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

Держава для людини, а не навпаки.

Конституція надає рівні умови для розвитку кожної особистості, можливості застосування нею своїх здібностей на власну і суспільну користь.

Важливою ознакою соціальної держави є не лише врахування, а й сприяння з її боку задоволення інтересів усіх соціальних груп і прошарків населення.

Соціальна держава:

* визнає людину як найвищу соціальну цінність;

* забезпечує здійснення принципу соціальної справедливості;

* підтримує розвиток соціальної активності населення;

* закріплює в чинному законодавстві ефективну систему державних соціальних служб, які повинні на практиці здійснювати соціальний захист населення.

27. Охарактеризуйте зміст принципу політичної, економічної та політичної багатоманітності

З метою забезпечення умов щодо формування і розвитку найважливіших сфер суспільних відносин ст.. 15 КУ встановлює принцип політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності.

Політична багатоманітність – можливості щодо створення і діяльності неоднорідних об’єднань громадян, які мають головною метою забезпечення участі своїх членів у виробленні державної політики, формуванні органів державної влади та місцевого самоврядування.

Економічна багатоманітність означає можливість рівноправного існування різних форм власності та господарювання; однакову їх підтримку з боку держави.

Ідеологічну багатоманітність слід розуміти як право різних суб’єктів безперешкодно формулювати, досліджувати, втілювати в практику суспільні відносини, різноманітні ідеї, теорії, погляди, які стосуються різних аспектів життя держави, суспільства, цивілізації в цілому.

Найважливішою гарантією такого багатоманіття є заборона державі визнавати будь-яку ідеологію обов’язковою для всіх.

28. Україна – держава з республіканською формою правління

За ст.5 КУ – Україна є республікою. Слово ‘республіка’ в тексті К не є складовою частиною найменування держави, наприклад, Франц. Республіка, Республіка Польща, а лише є свідченням форми правління.

У найбільш загальному визначенні республіка означає таку форму державного правління, за якою вищий законодавчий орган держави є колегіальним і обирається всім народом. В республіці функції офіційного глави держави не можуть бути ні спадковими, ні довічними.

Республіканська форма правління в Україні цілком природно вписується в історичні традиції укр. нації, яка з часів Київської Русі та Галицько-Волинського князівства не знала сталого монархічного принципу.

Поняття ‘республіка’ вперше було запроваджено у Старод. Римі і означало ‘справа народу’, ‘влада народу’. Різноманітність республіканських форм правління залежить від того, наскільки народ впливає на формування і діяльність держави.

ІСНУЄ ДЕКІЛЬКА ВИДІВ РЕСПУБ, ПРАВЛІННЯ:

  • Парламентська

  • Президентська

  • Змішана

Відмінність між ними пов’язана з тією роллю, яку відіграє в політичному житті глава держави – президент.

Парламентська республіка характеризується тим, що парламент є повновладним органом. Перед ним відповідальний уряд, він його формує + Президент – глава держави, а не глава виконавчої влади. Парламент може розпустити уряд. (ФРН/ Італія)

Президентська республіка характеризується тим, що Президент – глава держави і виконавчої влади. Він сам призначає і очолює уряд. (США, Канада, Уругвай)

Напівпрезидентська республіка – симбіоз двох попередніх республік. Парламент – не є безпосереднім главою виконавчої влади. Ці функції з ним розділяє глава уряду. Уряд відповідає перед Президентом, але є і під контролем парламенту.