Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
усні.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
819.71 Кб
Скачать

62.Поняття та види виборчих систем.Виборча система в Україні.Принципи виборчої системи в україні.

У широкому значенні під виборчою системою розуміють систему сусп. відносин,які складаються з виборів органів публ влади та визначають порядок їх формування. У вузькому значенні- це певний спосіб розподілення депутат мандатів між кандидатами залежно від результата голосування виборців або ін..уповноваж осіб. 3основних види виборчих систем:- система більшості- мажоритарна;-пропорційне представництво-пропорційна;-змішана система- пропорційно-мажоритар. мажоритар- базується на принципі:обраним вважається кандидат,який отримав установлену більшість голосів виборців на виборчому окрузі,в якому він балотувався,або в цілому по країні.має кілька різновидів: мажоритарна система абсолютної більшості – передбачає,що переможцем на виборах стає кандидат, який набирає більше половини голосів у відповідному окрузі.мажор сист відносної більшості – за якої переможцем визнається кандидат,який набирає більше голосів,ніж б-я претендент. Пропорційна виборча сист передбачає такий порядок визначення результатів голосування, за якого розподіл мандатів між партіями,що виставили своїх кандидатів до представницького органу,здійсн відповідно до к-сті отриманих ними голосів. Пропорційно-мажоритар сист- заснована на поєднанні елементів двох сист:частина депутатів обирається за 1-єю сист,а частина-за іншою. Принцип вільних виборів означає,що кожний виборець самостійно, без будь-якого зовнішнього впливу вирішує-брати йому участь у виорах чи ні, а якщо брати, то якою мірою.із принципу вільних виборів випливає відсутність обов*язкового вотуму-юр.обов*язку виборців брати участь у голосуванні.отже,принцип в.в. забороняє б-я переслвдуваання за ухилення від участі у голосуванні,хоч би якими причинами воно не було б викликане. Принцип загального виборчого права означає, що :1)право голосу мають лише громадяни Укр.;2)заборонені б-я привілеї чи обмеження вибор прав окремих груп громадян;3)заборонено обмеження щодо участі громадян у вибор процесах,які не передбачені КУ та ЗУ.

Принцип рівного виборчого права означає забезпечення рівних для кожного громадянських прав і можливостей впливати на результат виборів.цей принцип вимагає дотримання такий умов:-усі виборці повинні мати однакову к-сть голосів на виборах;-повинна бути забезпечена єдина норма представництва;-заборона поділяти виборців на розряди за майном,національністю,станом,релігією та ін. ознаками;- усім виборцям має бути гарантований рівний захист законом і судом активного і пасивного виборчого права. пряме виборче право означає,що депутат, інші виборні особи обираються безпосередньо виборцями і його слід відрізняти від непрямого вибор права,яке застос в деяких країнах(США).не передбачає ніяких проміжних інстанцій між виборцями і кандидатом в депутати,виборець голосує безпосередньо за кандидата.

Принцип таємного голосування полягає в забороні зовн нагляду і контролю за волвиявленням виборців у б-я формі,б-якими засобами та суб*єктами. Кожен виборець голосує на виборах особисто;виборчий бюлетень повинен мати таку форму,яка відкидає можливість встановити,хто його заповнив;голосування мє проводитись у спец об лаштованому приміщенні,в якому обладнані кабіни для таємного голосування. ПУ обирається громадянами на основі загального,рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.право висування кандидата на пост ПУ належить громадянам УКр,які мають право голосу. Вибори депутатів здійсн за змішаною системою:225депутаті обир за пропорц сист у загальнодерж багато мандат виборчому окрузі;225-за мажори тар сист відносної більшост в одномандатних вибор округах. Право висування кандидатів в депутати мають громадяни,які мають право голосу.або через само висування..так само і ПУ. Вибори депутатів ВР АРК,обласних,районних,міських,районних у містах проводиться за змішаною системою.