Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
усні.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
819.71 Кб
Скачать

91. Верховна Рада України – контрольний орган

Контролюючі повноваження наявні на всіх стадіях парламентського процесу, пронизують усі напрями діяльності ВРУ.

Парламентський контроль здійснюється на етапі виконання Державного бюджету; за діяльністю ПУ через заслуховування й обговорення щорічних та позачергових послань ПУ про внутрішнє і зовнішнє становище У.; відповіді на депутатські запити; контроль за органами прокуратури, виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Уповноважений ВРУ з прав людини здійснює контроль за дотриманням конституційних прав і свобод Л і Г (ст.101 КУ).

Рахункова палата-постійно діючий вищий орган державного контролю у сфері фінансів і економіки (формується ВРУ)

Контрольна функція ВРУ щодо КМУ:

  • За використанням одержаних за рішенням КМУ від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій позик, не передбачених Держ.бюджетом У.;

  • Контроль за діяльністю КМУ – шляхом депуцтатських запитів, під час роботи тимчасових слідчих комісій;

  • КМУ подає ВРУ у місячний термін після свого утворення программу діяльності на період своїх повноважень (ВРУ розглядає і ухвалює);

  • Питання про відставку Прем'єр-Міністра, окремих членів КМУ або всього складу включається до порядку денного, якщо проголосує не менше 1 третини НД від фактичної кількості (розгляд не менш ніж за 5 і не більш ніж за 10 днів з моменту включення);

  • Якщо діяльність КМУ визнана незадовільною, ВРУ виражає недовіру Прем'єр_міністру, окремим членам або Уряду загалом.

Методи парламентського контролю:

  • Парламентський запит/вимога надання інформації;

  • Створення комітетів з розслідування і контролю;

  • Парламентські слухання.

92. Верховна Рада України – державотворчий (установчий) орган

ВРУ-індикатор змін у суспільному житті. Оголошує за поданням ПУ:

  • Стан війни й укладання миру;

  • Схвалює президентські рішення про використання Збройних Сил та інших військових формувань у разі збройної агресії проти У.;

  • Затвердження указів ПУ про введення воєнного чи надзвичайного стану в У. чи окремих місцевостях;

  1. формування Уряду: ВРУ призначає за поданням ПУ Прем'єр-міністра У., Міністра оборони, Міністра закордонних справ, а призначає за поданням Прем'єр-міністра інших членів КМУ, Голову Антимонопольного комітету, Голову Державного комітету телебачення та радіомовлення, Голову Фонду державного майна У, звільняє їх, вирішує питання про відставку Прем'єр-міністра, членів КМУ.

  2. формування органів судової влади, участь у призначенні Генерального прокурора: ВРУ призначає та звільняє третину складу КСУ, обирає суддів безстроково, надає згоду на призначення та звільнення Генерального прокурора; може висловлювати недовіру Генеральному прокуророві, що має наслідком його відставку.

  3. формування інших органів державної влади і державних організацій та служб: ВРУ призначає та звільняє за поданням ПУ Голову СБУ; Голову Національного банку за поданням ПУ; половину складу Національної ради У. з питань телебачення і радіомовлення; членів ЦВК за поданням ПУ; затверджує загальну структуру, чисельність, визначає функції СБУ, ЗСУ, інших військових формувань, МВС.

  4. формування внутрішніх структур ВРУ: обирає зі свого складу Голову, Першого заступника і заступника Голови та відкликає з посад; для здійснення законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, виконання контрольних функцій створює з числа депутатів комітети та обирає їх голів, перших заступників, заступників голів та секретаріатів; може створювати тимчасові спеціальні комісії для підготовки і попереднього розгляду питань та для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес, утворює тимчасові слідчі комісії, якщо за це проголосувала не менш як 1 третина від конституційного складу ВРУ; призначає та звільняє керівника апарату ВРУ; затверджує кошторис ВРУ та структуру його апарату.

  5. призначає та звільняє Голову та інших членів Рахункової палати; Уповноваженого ВРУ з прав людини, заслуховуючи його щорічні доповіді про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в У.