Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
усні.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
819.71 Кб
Скачать

60.Поняття та види виборів. Активне і пасивне виборче право.

Вибори- це спосіб формування органу держ влади,орг. Місц само вряд або наділення повноваженнями їх посадових осіб шляхо голосування уповноважених на те осіб і визначення результатів такого голосування встановленою більшістю голосів циз осіб,за умови,коли на здобуття кожного мандата,мають право балотуватись 2 або більше кандидатів. Під виборами в КП розуміют участь громадян в здійснен влади народу через виділення зі свого середовища шляхом голосування представників для виконання в держ органх чи орг. місц само вряд функцій зі здійснення влади.вибори класифікують за різними підставами:1)залежно від того,які органи обирають(парламентські,президентські та місцеві);2)залежно від того,обирається виорний орган повністю або частково;3)залежно від підстав проведення виборів(чергові,позачергові,повторні);4)залежно від способу волевиявлення виборців(прямі і непрямі). Виборче право являє собою (в об*активному значенні)систему прав норм,які регулюють порядок формування виборних державних органів і є одним з важливих інст. КП; у суб*активному значенні- право громадян обирати і бути обраним до держ органів, яке є одним з основних конст прав громадян і належить до групи політ прав. Активне виборче право- право брати участь з вирішальним голосом у виборах чи відкликанні членів виборних держ органів,а також у референдумах. Пасивне виборче право- право бути обраним до виборних держ орг.

61.Принципи виборчого права України.

Принципи виборчого права - це умови його визнання і здійснення, які разом забезпечують реальний характер волевиявлення народу, легітимність виборних органів публічної влади.

КУ закріпила такі принципи виборчого права:1)принцип вільних виборів;2)принцип загального,рівного і прямого вибор прва;3)принцип таємного голосування. Принцип вільних виборів означає,що кожний виборець самостійно, без будь-якого зовнішнього впливу вирішує-брати йому участь у виорах чи ні, а якщо брати, то якою мірою.із принципу вільних виборів випливає відсутність обов*язкового вотуму-юр.обов*язку виборців брати участь у голосуванні.отже,принцип в.в. забороняє б-я переслвдуваання за ухилення від участі у голосуванні,хоч би якими причинами воно не було б викликане. Принцип загального виборчого права означає, що :1)право голосу мають лише громадяни Укр.;2)заборонені б-я привілеї чи обмеження вибор прав окремих груп громадян;3)заборонено обмеження щодо участі громадян у вибор процесах,які не передбачені КУ та ЗУ.

Принцип рівного виборчого права означає забезпечення рівних для кожного громадянських прав і можливостей впливати на результат виборів.цей принцип вимагає дотримання такий умов:-усі виборці повинні мати однакову к-сть голосів на виборах;-повинна бути забезпечена єдина норма представництва;-заборона поділяти виборців на розряди за майном,національністю,станом,релігією та ін. ознаками;- усім виборцям має бути гарантований рівний захист законом і судом активного і пасивного виборчого права. пряме виборче право означає,що депутат, інші виборні особи обираються безпосередньо виборцями і його слід відрізняти від непрямого вибор права,яке застос в деяких країнах(США).не передбачає ніяких проміжних інстанцій між виборцями і кандидатом в депутати,виборець голосує безпосередньо за кандидата.

Принцип таємного голосування полягає в забороні зовн нагляду і контролю за волвиявленням виборців у б-я формі,б-якими засобами та суб*єктами. Кожен виборець голосує на виборах особисто;виборчий бюлетень повинен мати таку форму,яка відкидає можливість встановити,хто його заповнив;голосування мє проводитись у спец об лаштованому приміщенні,в якому обладнані кабіни для таємного голосування. +ще можуть бути такі принципи: ; вільного й рівноправного висування кандидатів у депутати; рівності можливостей для всіх кандидатів у проведенні виборчої кампанії; неупередженості до кандидатів з боку державних органів, установ та організацій, органів місцевого самоврядування; свободи агітації.