Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
усні.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
819.71 Кб
Скачать

100. Тимчасові спеціальні комісії

- колегіальні тимчасові органи парламенту, які утворюються з метою розробки, попереднього розгляду чи доопрацювання проектів законів та ін. актів, вивчення чи дослідження питань, віднесених до компетенції законодавчого органу. В Україні ВР України в межах своїх повноважень може утворювати Тимчасову слідчу комісію для підготовки і поперед, розгляду питань (ст. 89 Конституції). Ці комісії здійснюють свою діяльність відповідно до порядку, передбаченого Регламентом Верховної Ради. Мінімальний кількісний склад Тимчасової слідчої комісії повинен забезпечувати представництво не менш як одного депутата від кожної зареєстрованої депутатської групи (фракції). Пропозиції щодо персон, складу комісії подаються депутатськими групами (фракціями) не пізніше як у дводенний строк після прийняття рішення про необхідність утворення такого органу. На підставі заяви депутата, який входить до складу комісії, він звільняється Верховною Радою від обов'язку бути присутнім на засіданнях комітету, членом якого є. Тимчасову слідчу комісію у визначений Верховною Радою строк, але не пізніше як через 6 місяців після її утворення подає до парламенту письмовий звіт про виконану роботу, а також підготовлені нею відповідні проекти актів та ін. матеріали, які поширюються серед депутатів. Після обговорення результатів роботи тимчасова слідча комісія у кабінетах і на пленарному засіданні ВР ухвалює остаточне рішення щодо них або доручає комісії продовжити роботу і визначає для цього новий строк. Повноваження тимчасової слідчої комісії припиняються з моменту ухвалення парламентом остаточного рішення щодо результатів роботи, а також у разі припинення повноважень Верховної Ради України, яка утворила її.

101. Тимчасові слідчі комісії Верховної Ради України

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України - колегіальний тимчасовий орган Верховної Ради України, що утворюється із числа народних депутатів України, завданням якого є здійснення парламентського контролю шляхом проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес.

Слідчі комісії, спеціальна слідча комісія і спеціальні комісії діють на принципах верховенства права, законності, колегіальності, рівноправності членів комісії, об'єктивності та обґрунтованості прийнятих рішень, висновків і пропозицій.

Слідчі комісії, спеціальна слідча комісія і спеціальні комісії підзвітні Верховній Раді України.

Слідча комісія утворюється Верховною Радою України, якщо за це проголосувала не менш як одна третина від конституційного складу Верховної Ради України.

Підставами для утворення слідчої комісії можуть бути повідомлення про порушення Конституції України, законів України органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими, службовими особами, керівниками (або посадовими особами, що виконують їх обов'язки) підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, що становлять суспільний інтерес.

Перше засідання слідчої комісії проводиться не пізніш як у триденний термін після прийняття Верховною Радою України рішення про її утворення. На цьому засіданні обирається секретар слідчої комісії, розглядаються пропозиції до плану її роботи, а також приймається рішення про внесення пропозицій Голові Верховної Ради України щодо кількісного та персонального складу секретаріату слідчої комісії. На першому засіданні слідчої комісії можуть вирішуватися також інші питання, віднесені до повноважень цієї комісії.

Формою роботи слідчої комісії є її засідання, які проводяться за необхідності, але не менше двох разів на місяць з урахуванням календарного плану роботи Верховної Ради України. Засідання слідчої комісії скликаються головою слідчої комісії, а в разі його відсутності - заступником голови слідчої комісії або на вимогу не менш як однієї четвертої від її складу, затвердженого Верховною Радою України.

Слідча комісія зобов'язана:

1) вести протоколи та стенограми засідань;

2) проводити збір інформації, показань, пояснень, документів і матеріалів, здійснювати їх дослідження;

3) вести у встановленому порядку облік вхідних і вихідних документів слідчої комісії;

4) на основі всебічного аналізу досліджених обставин готувати висновки і пропозиції для внесення їх на розгляд Верховної Ради України та пропозиції щодо проектів актів Верховної Ради України за результатами їх розгляду;

5) звітувати Верховній Раді України про хід проведення та результати розслідування відповідно до терміну та завдань, визначених Верховною Радою України;

6) передавати після завершення своєї роботи до відповідних структурних підрозділів Апарату Верховної Ради України всі протоколи та стенограми засідань, а також інші матеріали слідчої комісії разом з висновками і пропозиціями. У разі направлення матеріалів слідчої комісії до Генеральної прокуратури України до відповідних структурних підрозділів Апарату Верховної Ради України передаються їх посвідчені копії.

Члени слідчої комісії, а також створені нею робочі групи, здійснюють перевірки фактів, обставин як безпосередньо у місцях їх виникнення, так і шляхом витребування відповідних документів та матеріалів, отримання показань, пояснень.