Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
усні.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
819.71 Кб
Скачать

88.Місце парламенту в системі органів публічної влади.

Державні функції в кожній країні здійснюються розгалуженою системою органів. Вищі органи держави — парламент, глава держави і уряд, верховний суд — реалізують основні владні повноваження, а їхня діяльність набуває політичної значущості. Проаналізувавши роботу вищих органів, можна визначити, на яких засадах функціонує державний механізм у цілому.

Значну увагу в характеристиці вищих органів держави приділяють парламентам, які розглядають як органи законодавчої влади, а іноді і як такі, що своєю діяльністю формально забезпечують функціонування і саме існування інших вищих органів держави. Відомо, що немало конституцій було прийнято парламентами або за їхньою безпосередньою участю, і саме конституції утворюють правову основу для існування і функціонування всього державного механізму. Звідси можна говорити про установчу роль парламентів щодо інших елементів цього механізму.

Підвищений інтерес до парламентів зумовлений і тим, що вони є представницькими органами. В основі формування і роботи парламентів лежать ідеї народного представництва, впровадження яких у політичне життя пов'язане із становленням сучасної державності зарубіжних країн. Такі ідеї склали чи не найголовніший зміст конституційної теорії, що виникла і домінувала у початковий період розвитку цієї державності. З часом сенс і значення їх дещо змінилися, але вони і сьогодні зберігають характер політико-правового постулату, непересічної соціальної і духовної цінності.

Парламенти є загальнонаціональними колегіальними представницькими органами державної влади, які повністю або частково обираються народом (виборчим корпусом) і, на відміну від інших загальнонаціональних колегіальних представницьких органів — так званих установчих зборів (конституційних конвентів, асамблей), — діють на постійній основі.

Представницька природа парламентів не пов'язується лише з їх виборністю. У багатьох країнах шляхом загальних виборів заміщується пост глави держави — президента. Однак лише парламент звичайно претендує на роль своєрідного «дзеркала суспільства». З цим пов'язана така притаманна всім без винятку парламентам риса, як колегіальність. Колегіальність парламентів визначає особливості порядку прийняття ними різного роду офіційних рішень.

Парламенти - це виборні і колегіальні органи держави, які функціонують в умовах демократичного правління і мають свої головні повноваження у сфері законотворчості. В унітарних державах парламенти формуються на загальнонаціональному рівні, у федераціях — також і на рівні їхніх суб'єктів. В останньому випадку повноваження законодавчих органів двох рівнів розмежовуються на засадах, визначених федеральною конституцією.

89. Верховна Рада України – представницький орган

Представницька функція ВРУ – це діяльність, змістом якої є виявлення, узагальнення, узгодження, формування, реалізація і захист інтересів громадян. Є єдиним органом, що представляє український народ.

Преамбула: ВРУ від імені Українського народу — громадян України всіх національностей, виражаючи суверенну волю народу, на основі здійсненого українською нацією, усім Українським народом права на самовизначення, дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України, прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями, приймає цю Конституцію — Основний Закон України.

Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо та через органи державної влади та місцевого самоврядування. (ст.5 КУ)

Від імені всього народу має право виступати виключно ВРУ. (Декларація про держ. суверенітет).

Соціальне призначення:

  • представництво інтересів народу

  • виявлення його суверенної волі шляхом прийняття законів та інших актів

Ознаки:

  • виборність (конституційний склад ВРУ-450 НД, яких обирають на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування);

  • періодичність формування (чергові вибори-в останню неділю жовтня 5-го року повноважень);

  • колегіальність;

  • вільний мандат депутатів.

Представницька функція-участь у роботі міжпарламентських утворень:

  • Парламентська Асамблея ОБСЄ (питання зміцнення безпеки і стабільності в Європі), активна участь у роботі щорічних сесій і засідань Генеральних комітетів Асамблеї;

  • Парламентська Асамблея Ради Європи (після набуття статусу повноважного члена-10.1995р.);

  • Центральноєвропейська ініціатива (участь у Конференції керівників парламентів держав-членів ініціативи);

  • Європейська Міжпарламентська Асамблея православ’я (ЄМАП) (верховний орган-Пленум парламентських делегацій держав-членів; засідання-1 раз в рік, в червні);

  • Міжпарламентська Асамблея Співдружності Незалежних Держав;

  • Північноатлантична Асамблея;

  • Парламентська Асамблея ЗхЄвропейського Союзу (беруть участь як спостерігачі; аргументовано виступають за надання Україні статусу асоційованого партнера).