Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
усні.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
819.71 Кб
Скачать

97. Голова Верховної Ради України.

Голова ВРУ обирається Верховною Радою на строк її повноважень з числа НД. Кандидатури пропонуються на пленарному засіданні фракціями, депутатами (може запропонувати свою кандидатуру). Після завершення внесення пропозицій ВРУ приймає рішення про перехід до обговорення кандидатур і може робити перерву в для попереднього обговорення у депутатських фракціях.

До початку обговорення кандидатур у фракціях Апарат ВРУ надає депутатам відомості про кожну з них (дані про освіту, фах, належність до політичної партії, витяг із трудової книжки про трудову діяльність; автобіографію з висвітленням найістотніших результатів трудової діяльності; декларацію про доходи, зобов'язання фінансового характеру, свій майновий стан та членів сім'ї за попередній рік; відомості про входження до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку); мають бути власноручно підписані кандидатом. ВРУ може прийняти процедурне рішення про включення до відомостей й інших даних. Перелік однаковий для всіх кандидатів. Питання про обрання Голови не потребує підготовки в комітетах.

Кандидати виступають з доповідями щодо програм своєї майбутньої діяльності-до 20 хв. Після цього - обговорення. НД мають право ставити запитання кандидатам, висловлювати думку щодо їх програм, політичних, ділових та особистих якостей, агітувати за або проти. Кожний кандидат може заявити про самовідвід. Рішення приймається таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів. Обраним вважається кандидат, який отримав більшість голосів від конституційного складу ВРУ, якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менше двох третин НД від їх фактичної чисельності. Про обрання Голови оформляється відповідна постанова ВРУ, яку підписує обраний Голова. Повноваження Голови починаються відразу після обрання.

Голова ВРУ може бути в будь-який час відкликаний з посади Верховною Радою на його прохання, а також через незадовільну роботу (у разі відсторонення від ведення пленарних засідань 3 і більше разів протягом 1 чергової сесії ВРУ і тд.). Дострокове припинення депутатських повноважень Головою має наслідком припинення його повноважень як Голови.

Пропозиції про відкликання Верховною Радою Голови можуть вноситися:

1) народними депутатами на підставі висновку комітету, до предмета відання якого належать питання регламенту, у разі

відсторонення Голови ВРУ від ведення пленарних засідань 3 і більше разів протягом однієї чергової сесії;

2) не менш як однією третиною НД від конституційного складу ВРУ за їх підписами.

При розгляді питання про відкликання з посади Верховною Радою Голови, надання згоди на притягнення його до відповідальності, дострокове припинення депутатських повноважень пленарне засідання веде Перший заступник (заступник) Голови або обраний ВРУ головуючий на пленарному засіданні з числа народних депутатів, який не підписав пропозицію про відкликання Голови.

ВРУ дає доручення Рахунковій палаті провести фінансову перевірку виконання кошторису ВРУ в поточному році. Голова готує пис. звіт про свою роботу та про виконання кошторису. Звіт та висновок Рахункової палати надаються НД не пізніш як за 2 дні до розгляду питання на пленарному засіданні. У разі необхідності для збору чи перевірки інформації ВРУ створює тимчасову слідчу комісію.

Рішення ВРУ про відкликання Голови приймається таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів і оформляється постановою ВРУ.

Повноваження Голови ВРУ:

1) веде засідання ВРУ з дотриманням вимог Регламенту;

3) підписує акти, прийняті Верховною Радою, чим засвідчує відповідність їх змісту прийнятим рішенням;

4) забезпечує оприлюднення актів ВРУ, які не потребують наступного підписання Президентом України;

5) представляє ВРУ у зносинах з іншими органами держ. влади У та органами влади інших держав і міжнародними організаціями;

6) вживає заходів для забезпечення безпеки і охорони ВРУ відповідно до закону;

7) вживає заходів щодо охорони та захисту народних депутатів;

8) веде засідання Погоджувальної ради;

9) забезпечує дотримання календарного плану роботи сесії та порядку денного пленарних засідань;

10) вживає заходів щодо забезпечення присутності народних депутатів на пленарних засіданнях;

11) організовує розробку планів законопроектної роботи Верховної Ради;

12) організовує підготовку питань до розгляду на пленарних засіданнях;

13) здійснює контроль за своєчасним направленням і розглядом депутатських запитів;

14) видає розпорядження з питань відрядження народних депутатів, посадових осіб ВРУ і підписує відповідні документи;

15) розподіляє посадові обов'язки між Першим заступником і заступником Голови, контролює їх виконання ними;

16) визначає головний комітет з підготовки і попереднього розгляду проектів актів, внесених на розгляд ВРУ;

17) має право скликати і проводити засідання комітетів, тимчасових спеціальних комісій для розгляду визначених ним або ВРУ питань, якщо вони несвоєчасно чи неналежно виконують свої функції, й повідомляє про це на найближчому пленарному засіданні;

18) організовує роботу Апарату ВРУ та здійснює контроль за його діяльністю;

19) у разі необхідності скасовує розпорядження Першого заступника чи заступника Голови та керівника Апарату ВРУ;

20) пропонує Верховній Раді кандидатуру для призначення на посаду керівника Апарату ВРУ;

21) забезпечує розробку проекту кошторису ВРУ на наступний рік;

22) не пізніш як через 2 місяці після закінчення бюджетного року забезпечує подання на розгляд ВРУ звіту про виконання кошторису за минулий рік;

23) звертається до суду з позовом про дострокове припинення повноважень НД в разі невиконання вимоги щодо несумісності;

24) виконує доручення Верховної Ради;

Розпорядження Голови можуть бути змінені, скасовані рішенням ВРУ, прийнятим більшістю голосів НД від конституційного складу ВРУ.