Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
усні.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
819.71 Кб
Скачать

102. Конституційна реформа та реорганізація повноважень органів державної влади в Україні

Характеризуючи новели конституційного законодавства, прийняті Законом України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року, можна зробити такі висновки.

По-перше, зміна виборчої системи на пропорційну органічно вплинула не лише на формування нової структури парламенту , а й на конституційно-правовий статус народних депутатів. Зокрема. Ст. 81 Конституції передбачає більш розширений перелік підстав дострокового припинення повноважень народного депутата. Відтепер народні депутати не можуть мати іншого представницького мандата , бути на державній службі , обіймати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, науково та творчої), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації , що має на меті одержання прибутку.

Підставою дострокового припинення повноважень народного депутата є його не входження до складу депутатської фракції або вихід із складу такої фракції (ст. 81 КУ)

По-друге, у КУ заклали чотири різні процесуальні порядки припинення повноважень народного депутата.

По-третє, до новел цього Закону закладено низку положень процедурного характеру, що суттєво вплинуть не лише на порядок роботи ВР України, а й на якість прийнятих політичних та правових актів.

По-четверте, суттєво новими стають відносини глави держави і парламенту згідно зі ст. 112 КУ : у разі дострокового припинення повноважень Президента України виконання його обов’язків на період до обрання і вступу на пост нового Президента України покладається на Голову ВРУ (а не прем’єр –міністра, як було дотепер).

КМУ як вищий орган у системі органів виконавчої влади стає відповідальним перед президентом україни і вру, підконтрольним і підзвітним вру у межах, передбачених ку (ст. 113). Розширюються повноваження, а отже, зростає самостійність кму в системі центральної влади і поряд з президентом україни і прем’єр –міністр виступає перед вру з поданням про призначення членів уряду (ст. 85).

Зявляється тенденція посилення ролі контрольних функцій парламенту, в тому числі й за посередництвом системи чтворюваних вру з числа народних депутатів комітетів, причому вру обирає не лише голів, як було раніше, а й перших заступників, заступників голів та секретарів цих комітетів (ст. 89 ку)

Змінюються позиції вру і при реалізації нею основної функції – законодавчої. Зокрема, у разі, якщо президент україни не підписав закон, прийнятий парламентом не менш як двома третинами від його конституційного складу під час повторного розгляду , такий закон невідкладно офіційно оприлюднюється Головою вру і опубліковується за його підписом (ст. 94 ку), президенту україни вже не дається право вето щодо прийнятих вру законів про внесення змін до конституції україни (ст. 106ку).

Конституційна новелізація спрямована на пошуки адекватної до реалій сьогодення, оптимальної функціонально-компетенційної цілісності центральних органів державної влади, найбільш доцільної системи стримувань і противаг окремих гілок влади в Україні.