Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
51-75.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

64.Шляхи досягнення рівноваги міжнародних платежів при фіксованому режимі валютного курсу

За режиму фіксованого валютного курсу Націо­нальний банк (НБ) фіксує валютний курс і бере на себе зобов'язання підтримувати його рівень у випад­ку відхилення фіксованого курсу від рівноважного значення. НБ здійснює інтервенцію, тобто купує або продає іноземну валюту з метою підтримати офіцій­ний рівень курсу. Ця ситуація проілюстрована на рис. 8.3:

1)якщо фіксується офіційний курс гривні на рівні e1, а е1< е2, то це свідчить про позитивне сальдо торго­вельного балансу поточних операцій. На підтримку своїх заяв НБ повинен продавати гривні в обмін на до­лари за фіксованим валютним курсом, для того щоб задовольнити підвищений попит на гривню. Але для цього необхідний резерв гривень;

2)якщо НБ зафіксував валютний курс на відмітці, вищій за його рівноважний рівень, тобто е2 > е*, то це свідчить про негативне сальдо торговельного балансу (дефіцит). У цьому випадку попит на долари або про­позиція гривень буде більшою, ніж пропозиція доларів і попит на гривні. Недостачу доларів на валютному рин­ку Національний банк поповнює інтервенцією, прода­ючи долари в обмін на гривні. Для цього необхідні до­статні резерви доларів. Якщо цього немає, то скоро буде проведена, або ж девальвація (при фіксації е1), або не ревальвація (при фіксації е2). Про це Національний банк повинен заявити заздалегідь.

65.Шляхи досягнення рівноваги міжнародних платежів при гнучкому режимі валютного курсу

Курс валюти в гнучкому режимі, як відомо, визна­чається взаємодією попиту та пропозиції на валютно­му ринку. Умови моделі такі:

-іноземна валюта використовується тільки в уго­дах з імпорту й експорту товарів та послуг, тобто ми абстрагуємося від кредитування і позичання;

-після закінчення експортно-імпортних операцій резиденти хочуть мати на руках свою власну валюту.

Т аким чином, імпорт створює попит на іноземну валюту і пропозицію національної валюти. Експорт створює пропозицію іноземної валюти в країні і одно­часно попит на національну валюту за кордоном. Опи­шемо валютний ринок за допомогою графіка (рис. 8.1).

Припустимо, на ринок іноземної валюти виходять українські імпортери та експортери, що ведуть торгів­лю з США. Крива імпорту, або попиту на долари, має від'ємний нахил: чим вищий курс долара (чим більше він коштує гривень), тим менший попит на долари з боку імпортерів, оскільки американські товари стають дорожчими для українців.

Крива експорту, або пропозиції доларів (ЕХ) має до­датній нахил: чим вищий курс долара і, відповідно, нижчий курс гривні, тим більший попит на українські товари, оскільки вони стають дешевшими для іноземців.

Рівноважний валютний курс змінюється під дією низки факторів (рис. 8.2):

зростання попиту з боку іноземців на товари краї­ни ще до зростання попиту на валюту цієї країни (грн) і зростання пропозиції іноземної валюти (дол.). Тоді крива ЕХ зміститься вправо в положення ЕХ'. Валю­та цієї країни (грн) подорожчає;

переключення споживання з вітчизняних товарів на імпортні буде супроводжуватися зростанням попи­ту на іноземну валюту і збільшенням пропозиції на­ціональної валюти, яка знеціниться. Тоді крива ІМ зміститься вправо і вверх в позицію ІМ' . Таким чи­ном, гнучкий валютний курс є автоматичним регуля­тором платежів.