Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
121.86 Кб
Скачать

41. Порядок документального оформлення розрахунків із застосуванням розрахункових чеків

Рахунковий чек - розрахунковий документ, що містить письмове доручення власника рахунку (чекодавця) банку - емітента, в якому відкритий його рахунок, оплатити чекодавцю зазначену в чеку суму грошей.

Рахункові чеки використовуються розрахунках підприємства і фізичних осіб з метою прискорення розрахунків готівкою за отримані товари (виконані роботи, отримані послуги).

Розрахункові чеки по формі додатка 5 до Інструкції про безготівкові розрахунки брошуруються у чекові книжки по 10, 20, 25 аркушів, які виготовляються за замовленням комерційного банку Банкнотно - монетним двором Національного банку України.

Для гарантованої оплати розрахункових чеків чекодавець бронює засоби на окремому аналітичному рахунку „Розрахунки чеками” у банку-емітенті. Для цього разом із заявою на видачу чекової книжки чекодавець подає банк-емітенту платіжне доручення для перерахування засобів на аналітичний рахунок «Розрахунки чеками».

Термін дії чекової книжки один рік. Термін дії невикористаної книжки може бути продовжений за узгодженням з банком-емітентом шляхом відповідної оцінки на обкладинці чекової книжки (у правому верхньому куті), що підтверджується підписом головного бухгалтера і відбитком штампа банку.

Чекова книжка може видаватися для розрахунків з яким-небудь конкретним постачальником чи з різними постачальниками.

Розрахунковий чек заповнюється від руки (кульковою ручкою, чорнилом темного кольору) чи з використанням технічних способів відповідно до вимог щодо заповнення розрахункових документів (додаток 8 до Інструкції про безготівкові розрахунки).

Виправлення в розрахункових чеках чи використання замість підпису факсиміле не дозволяється.

Розрахунковий чек з чекової книжки пред'являється для оплати в банк чекоутримувача протягом 10 календарних днів.

Підприємствам не дозволяється обмінювати розрахунковий чек на готівку й одержувати здачу із суми чека готівкою.

Розрахунковий чек з чекової книжки чекодавець виписує під час здійснення платежу і видає за отримані ним товари (роботи, послуги) з оформленням їхнього одержання відповідними документами і податковою накладною.

Виписуючи розрахунковий чек, чекодавець переписує залишок ліміту з корінця попереднього розрахункового чека на корінець виписаного і записує новий залишок ліміту.

Розрахунковий чек підписує відповідальна особа чекодавця, яка має право підписувати розрахункові документи, і скріплює відбитком печатки (за винятком розрахункових чеків, що видаються фізичним особам).

Приймаючи розрахунковий чек до оплати за товари (виконані роботи, надані послуги), чекоутримувач перевіряє:

- відповідність його встановленому зразку;

- правильність заповнення;

- відсутність виправлень;

- відповідність суми корінця чека сумі, відбитій на самому чеку;

- термін дії;

- достатність залишку ліміту по чековій книжці для оплати чека;

- наявність на чеку чіткого відбитка штампа чи печатки банку і даних чекодавця (прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи, даних документа, який свідчить про цю особу).Потім чекоутримувач встановлює особу пред'явника за його документом. Після зазначеної перевірки чекоутримувач відриває (відрізає) розрахунковий чек від корінця, ставить на звороті чека і корінці календарний штемпель і підписує цей чек, а також робить відмітку у відомості за формою додатка 17 до Інструкції про безготівкові розрахунки про прийом до оплати розрахункових чеків

Чекоутримувач здає в банк розрахункові чеки разом із трьома примірниками реєстрів чеків (за формою 18 до Інструкції про безготівкові розрахунки) - якщо розрахункові рахунки чекодавця і чекоутримувача відкриті в одному банку, і в чотирьох примірниках - якщо рахунки чекодавця і чекоутримувача відкриті в різних банках. Банк-емітент, одержавши розрахунковий чек і перевіривши його, на підставі першого примірника реєстру чеків списує кошти з рахунка чекодавця, і перераховує їх на рахунок чекоутримувача. Оплачений розрахунковий чек, разом з екземпляром реєстру, залишається в банку-емітенті. На розрахунковому чеку ставиться штамп банку «проведено».Невикористані розрахункові чеки після закінчення терміну дії чи використання ліміту підлягають поверненню в банк-емітент. За бажанням клієнта банк може продовжити термін дії чекової книжки чи поповнити її ліміт у випадку його використання (при наявності невикористаних чеків).