Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-59.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

40. Аграрні проблеми та ідеї кооперації в українській думці. М. Левицький.

Ідеї Левицького :

  1. Заперечував прогресивну роль капіталізму і неминучість його розвитку в Укр.

  2. Початок ринкових відносин вважав штучним явищем и закликав затримати і зупинити їх розвиток

  3. Найбільш доцільним устроєм вважав дрібне натур.госп-во селян і ремісників ,а також різні форми кооперативного господарства

  4. Був прихильником, теоретиком і практиком кооперативного руху у госп-ві України

  5. На основі ідей його праці «Артільний договір» протягом 1894-1896рр на півдні укр. було організовано 85 кооперативних спілок

41. Економічні погляди м. Туган-Барановського

Михайло Туган-Барановський (1865-1919) – економіст світового значення.

Інвестиційна теорія циклів, фундатором якої став М. Туган-Барановський, і яка згодом стала провідною в поясненні економічної циклічності, відкрила якісно новий етап в дослідженні проблеми циклічності, започаткувала сучасну теорію кон'юнктури, виявила величезний вплив на наступний розвиток світової економічно) теорії.

М. Туган-Барановський висловив ідею мультиплікації інвестицій.

Український вчений розробив також свою оригінальну соціальну теорію розподілу. Основні її засади дослідник виклав в працях «Теоретичні основі марксизму» (1906), «Соціальна теорія розподілу» (1913).

Український вчений визначив два від яких залежить заробітна плата:

  1. зростання продуктивної економічний, або об'єктивний фактор.

  2. соціальна сила робітничого класу — соціальний, або суб'єктивний фактор.

М. Туган-Барвновський вніс величезний внесок в дослідження історії, теорії і практиці кооперативного руху. Він став одним із основоположників кооперативної теорії.

На думку Туган-Барановського, кооперовані підприємства — єдина форма господарської організації, що виникла в результаті свідомої діяльності певних соціальних груп населення з метою перетворення існуючої системи господарювання. За своїми поглядами М. Туган-Барановський до кінця життя зоставався соціалістом реформістського спрямування.

Кінцевим соціальним ідеалом Туган-Барановського був анархічний комунізм — лад вільних людей, в якому не існує експлуатації найманої праці. Однак, таке суспільство він розглядає як мету, до якої потрібно прагнути і рухатись послідовно, але яка, можливо, ніколи не буде досягнута.

42. Теорія економічної кон'юнктури є. Слуцького.

Найвизначнішим українським представником «математичного» напряму економічних досліджень став вчений із світовим ім'ям, економіст, математик і статистик, Євген Слуцьким (1980 -1948).

Світову славу йому принесло те, що він став фундатором сучасної математичної теорії споживання, яка відкрила принципово новий напрям економічних досліджень.

А розпочалось дослідження цієї проблеми з публікації в 1915 році в одному із італійських часописів статті Є. Слуцького “До теорії балансу бюджету споживача”. Саме ідеї і методологія цієї статті започаткували якісно новий етап в теорії попиту, визначили принципово нові підходи до проблеми взаємозв'язку ціни, попиту і функції корисності.

Український маржиналіст тісно пов'язав функцію корисності, яка визначала надання переваг споживачем певній корисності благ, із динамікою ціни і грошових доходів споживача. Застосувавши достатньо складний математичний апарат. Є. Слуцький виявив умови, за яких функція корисності досягає свого максимуму і запропонував способи обчислення її параметрів. Він розроби» математичні методи, які дозволяютьг досліджувати величини функції корисності і функції попиту залежно від руху цін і зміни доходів споживача.Ідеї Є. Слуцького, викладені в невеликій публікації 1915 року, стали основоположними в розвитку сучасної ординалістської версії споживацької поведінки і сучасної теорії попиту.