Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
121.86 Кб
Скачать

50. Характеристика операційних калькуляційних рахунків.

Калькуляційні рахунки використовуються для підсумків різних витрат і виявлення собівартості за операціями заготівлі матеріалів, виробництва продукції, закупівлі товарів, виконання будівельних робіт тощо. До калькуляційних рахунків належать рахунки "Заготівля та придбання матеріальних цінностей", "Виробництво". На дебеті калькуляційного рахунка збираються всі елементи собівартості, що калькулюється. З кредиту калькуляційного рахунка списуються заготовлені матеріали або вироблена продукція. Сальдо калькуляційного рахунка може бути тільки дебетовим, воно показує витрати незавершених процесів із заготівлі матеріалів, виробництва продукції, виконання робіт, послуг і тому подібних господарських операцій. Характерні особливості побудови калькуляційних рахунків. 1) Калькуляційні рахунки призначені для обліку всіх витрат і визначення собівартості придбаних або виготовлених предметів (продукції), або ж виконаних робіт (послуг). 2) Рахунки ці належать до активних. 3) Записи на дебеті означають збільшення (збирання витрат), а на кредиті - зменшення (списування собівартості). 4) Залишок може бути тільки дебетовий і означає суму витрат по незавершеному процесу (операції, продукції).

51. Характеристика співставляючих рахунків.

Порівняльні рахунки призначені для обліку відповідних господарських процесів і виявлення результатів про них. До порівняльних належать рахунки “Фінансові результати” і “Втрати від браку”.

Рахунок “Фінансові результати” призначений для обліку і узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності, надзвичайних подій. На кредит цього рахунку наприкінці звітного періоду списують суми доходів, одержаних від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності (в кореспонденції з дебетом рахунків: “Доходи від реалізації”, “Доходи від участі в капіталі”, “”Інший операційний дохід”, “Інші фінансові доходи”, “Інші доходи”, “Надзвичайні доходи” тощо). На дебет рахунка “Фінансові результати” наприкінці звітного періоду списують:

- собівартість реалізованої готової продукції, товарів, робіт, послуг (з кредиту рахунку “Собівартість реалізації”);

- адміністративні витрати (з кредиту рахунку “Адміністративні витрати”);

- витрати по реалізації продукції (з кредиту рахунку “Витрати на збут”);

- інші витрати і втрати (з кредиту відповідних рахунків).

Крім того, на дебет рахунка “Фінансові результати” з кредиту рахунка “Податки на прибуток” списують нараховану суму податку на прибуток.

Порівнянням кредитового і дебетового оборотів на рахунку “Фінансові результати” визначають суму чистого прибутку (збитку), яка списується на рахунок “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”. При перевищенні кредитового обороту рахунку “Фінансові результати” над дебетовим, підприємство має прибуток і навпаки.

На дебеті рахунку “Брак у виробництві” відображають собівартість забракованої продукції, а також витрати на виправлення браку (якщо брак виправний), а на кредиті – суми, що відносяться на зменшення втрат від браку (вартість доходів, одержаних від бракованої продукції, утримання із заробітку винуватців браку, сума відшкодувань, одержаних від постачальників недоброякісних матеріалів тощо).

Шляхом порівняння дебетового і кредитового оборотів рахунку “Брак у виробництві” визначають невідшкодовані втрати від браку, які списують на дебеті рахунка “Виробництво” і включають до собівартості продукції (робіт, послуг), по які й було допущено брак.