Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_makro.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

19. Рівновага на ринку грошей в неокласичній теорії.

Неокласики вважають, що роль грошей в МА є нейтральною (зміна кількості грошей в обігу не впливає на реальні макроекономічні показники, а позначається лише на коливаннях номінальних величин.

Модель грошового ринку в неокласичній теорії:

Пропозиція грошей, за твердженням неокласиків, є величиною стабільною. попит на гроші перетинається з кривою пропозиції в точці, яка визначає рівень номінального ВНП.

20.Рівновага на ринку позичкових коштівта формування ставки відсотку.

Якщо поєднати на графіку попит та пропозицію, то отримуємо рівноважну ставку позичкового відсотку (r).

SM = DM

DM = R* Уn

DM = R* Уn - αr

де: α – коефіцієнт чуттєвості зміни попиту на гроші в залежності від зміни r.

SM = M / P

R * Уn – hr = M / P.

Зміна рівноваги на грошовому ринку обумовлена умовами:

  1. S M = const.

_ _

r1 > r

SM > DM

  1. S M зростає.

_ _

r1 < r

SM < DM

Рівновага на грошовому ринку формується в точці перетину попиту та пропозиції.

SM=М / Р DM = R*УНД – nr

SM = DM

25. Споживання, заощадження та інвестиції та фактори, що їх визначають (за неокласичним трактуванням).

Споживання (С) – видатки д/г, спрямовані на задоволення власних потреб.

Структура споживання:

1) Са – автономне споживання, яке не залежить від доходів домогосподарств (залежить лише від накопиченого в д/г майна)

2) Споживання, що залежить від доходу.

Функція споживання: С=Са + (Унд - аr), де r – ставка позичкового відсотку, а – коефіцієнт еластичності заощаджень до ставки позичкового відсотку. Фактори:дохід, який одержують після сплати податків- безподатковий дохід.

Заощадження визначають:

1. Дохід д/г;

2. Рівень цін;

3. Величина споживацьких боргів;

4. Економічні очікування.

Заощадження (S) – частина коштів, яка залишається у д/г після здійснення витрат на споживання.

Функція заощаджень в неокласичній теорії: S = ar – Ca.

Інвестиції (І)потік коштів, що призводить до збільшення матеріальних капітальних товарів, таких як основні засоби та оборотні кошти.

Фактори: очикувана норма чистого прибутку, яку підприємці очікують одержативід видатків на інвестиції; відсоткова ставка.

Виділяють типи інвестицій:

1) виробничі інвестиції;

2) інвестиції в товарно-матеріальні запаси;

3) інвестиції в житлове будівництво.

Рівновага на ринку інвестицій досягається завдяки гнучкості позичкового відсотку r:

23. Економічні ефекти, що визначають спадний характер кривої сукупного попиту.

1. Ефект процентної ставки (зростання цін збільшує попит на гроші, що веде до зростання процентної ставки, яке викликає збільшення заощаджень, зниження споживання, що веде до зниження сукупного попиту)

2. Ефект багатства (зростання цін знижує реальну вартість фінансових активів, рівень життя населення падає, знижується споживання, а відповідно і сукупний попит)

3. Ефект імпортних закупок (зростання цін збільшує імпорт та зменшує експорт, що веде до зниження споживання і сукупного попиту відповідно.

21.Умовм рівноваги на ринку товарів і послуг.В узагальненому вигляді економічнії рівновага є рівновага між сукупним попитом і сукупного пропозицією, тобто СПо = СПр. Рівновага між ними породжує рівноважний ВВП і рівноважні ціни.

На цьому графіку крива СПо1, — це початкова крива сукупного попиту; крива СПр1, — початкова короткостро­кова крива сукупної пропозиції; СПрд — довгострокова крива сукупної пропозиції, яка бере свій початок у точці потенційного ВВП (О1). Точха Т1, є точкою короткостро­кової рівноваги як результат, перетину кривих СПо1, і СПр1, і одночасно точкою довгострокової рівноваги як результат перетину кривих СПо1, СПр1, і СПрд. Отже, в точці Т1, має місце подвійна рівновага (короткострокова і довгостроко­ва). Вона може забезпечуватися лише в умовах повної зайнятості.

Якщо припустити, що при незмінній сукупній пропо­зиції (СПр1) сукупний попит зменшиться порівняно з потенційною величиною (СПо1), а його крива переміс­титься вліво в положення СПо2, то короткострокова рівновага буде забезпечуватися в точці Т2, що порушує довгострокову рівновагу. Якщо, навпаки, при незмінному сукупному попиті (СПо1) короткострокова сукупна про­позиція зменшиться відносно потенційної величини (СПр2) а її крива переміститься в положення СПр2, то короткострокова рівновага буде забезпечена в точці Т3, що теж порушить довгострокову рівновагу.

Короткострокова рівновага означає, що кількість това­ру, яку покупці бажають придбати, дорівнює тій кількості, яку підприємці мають намір виробити. Якщо падіння су­купного попиту знизить ціну, то ціна примусить підпри­ємців зменшити обсяг виробництва до рівня сукупного попиту (О2). Якщо зменшення сукупної пропозиції підви­щить ціну, то ціна викличе зменшення обсягів бажаних закупок до нового рівня сукупної пропозиції (О3).

Довгострокова рівновага означає, що кількість товару, яку покупці бажають придбати, дорівнює потенційним можливостям економіки. За цих умов будь-яке подальше збільшення сукупного попиту викликає лише зростання цін, а випуск реального ВВП залишається незмінним. Виключення може мати місце лише за умов економічного буму, коли підприємці вдаються до надмірного викори­стання робочої сили, а безробіття сягає нижче природної норми.

Рівновага в економіці постійно порушується. Її пору­шення може викликатися змінами в сукупному попиті внаслідок зміни запланованих сукупних витрат або в сукупній пропозиції внаслідок зміни середніх витрат. Але вона постійно відновлюється ринком за іншого рівня ВВП і за інших цін. Розглянемо механізм відновлення еконо-мічної рівноваги на основі моделі СПо — СПр внаслідок її порушення почергово сукупним попитом і сукупною пропозицією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]