Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_makro.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

54. Модель подвійної рівноваги „is - lm”.

Модель IS-LM (IS - інвестиції - заощадження, LM - ліквідність - гроші) - модель, що дає можливість визначити рівноважні Yнд і r, коли і товарний і грошовий ринки знаходяться в рівновазі.

Основні рівняння моделі IS-LM.

  1. Y=C+I+G+Xn – основна макроекономічна тотожність

  2. C=a+b(Y-T) – функція споживання, де T=Ta+tY

  3. I=c-dR – функція інвестицій

  4. Xn=g-m’Y-nR – функція чистого експорту

  5. M/P=kY-hR – функція попиту на гроші.

Внутрішні змінні моделі: Y(доход), C(споживання), I(інвестиції), Xn (чистий експорт), R(ставка відсотку).

Зовнішні змінні моделі: G(державні видатки), Ms (пропозиція грошей), t (податкова ставка).

Емпірічні коефіцієнти (a,b,c,d,g,m,n,k,h) позитивні і відносно стабільні.У короткостроковому періоді, коли економіка знаходиться поза станом повної зайнятості ресурсів (YY*), рівень цін P фіксований (визначений), а розміри ставки відсотка R і сукупного прибутку Y рухливі. Оскільки P=const, остільки номінальні і реальні значення всіх перемінних збігаються.Рівновага в моделі досягається в точці перетинання кривих IS і LM.А лгебраїчно рівноважний обсяг виробництва може бути знайдений шляхом підстановки значення R із рівняння IS у рівняння LM і рішення останнього відносно Y:

Економічна рівновага в моделі IS-LM визначається точкою, у якій перетинаються криві IS і LM (точка Е). Вона визначає таку ставку процента (R0) і рівень доходу (Y0), які задовольняють умови рівноваги як товарного, так і грошового ринків. При цьому крива IS дає такі комбінації процентної ставки (R) і національного доходу (Y), які забезпечують рівновагу ринку товарів і послуг, а крива LM такі їх комбінації, що задовольняють умови рівноваги грошового ринку.При фіксованому рівні цін P рівноважне значення Y буде єдиним. Рівноважне значення процентної ставки R може бути знайдене шляхом підстановки рівноважного значення Y у рівняння IS або LM і рішення його відносно R.

55. Взаємодія фіскальної та монетарної політики. Кейнсіанський передаточний механізм.

Економісти кейнсіанського спрямування використовують модель IS-LM для аналізу впливу на національний дохід і зайнятість змін фіскальної, або бюджетно-податкової, політики (змін державних витрат і податків) і кредитно-грошової політики (змін грошової маси). Дана модель показує: ці дві форми державного регулювання національної економіки взаємопов'язані, вони доповнюють одна одну. Реалізація заходів у одній сфері здійснює вплив на іншу.

Зокрема, стимулююча грошово-кредитна політика не лише зміщує криву LM вправо, але й зменшує рівноважну ставку процента і збільшує рівноважний дохід, що неминуче призведе до зміни обсягу інвестицій і ситуації на товарному ринку. Стимулююча бюджетно-податкова політика, яка зумовлює переміщення кривої ІS вгору підвищує рівноважну ставку процента, обсяг рівноважного доходу і, водночас, змінює ситуацію на грошовому ринку.

Модель IS-LM дає інструменти для аналізу наслідків фіскальної і грошово-кредитної політики у довгостроковому і короткостроковому планах. У тривалому періоді ціни гнучкі (еластичні), що дає можливість визначити напрями та інструменти економічної політики. У короткому періоді ціни нееластичні, тому дана модель використовується для аналізу того, як зміни в економічній політиці впливають на стан національної економіки.

Передавальний механізм. З погляду кейнсіанської теорії грошово-кредитна політика робить вплив на економіку за допомогою передавального механізму, який зачіпає тільки обмеженим круг економічних чинників і діє, до того ж, лише непрямим чином. Їх міркування припускають, що даний механізм починає діяти, коли збільшення пропозиції грошей примушує сімейні господарства і фірми відновлювати порушену рівновагу в своїх портфелях активів. Дії, які вони роблять в цьому процесі коректування відповідно до зміни кількості грошей в обігу, приводять до підвищення цін на облігації і інші цінні папери і примушують падати значення номінальної і реальної верстат відсотка. Передбачається, що це, в заспіваю чергу, сприяє розширенню реальних планових інвестицій, яке, зрештою, стимулює сукупним попит.

Передавальний механізм в кейнсіанської трактуванні починає діяти, коли люди коректують зміст своїх портфелів активів у відповідь на деяке збільшення кількості грошей в обігу. Кейнсианці схильні акцентувати увагу на виборі між грошима і цінними паперами, які приносять фіксований процентний дохід, як, наприклад, облігації. Насправді, існує набагато ширший вибір. Крім облігацій і грошей, люди володіють звичайними акціями, нерухомістю, споживацькими товарами тривалого і короткострокового користування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]