Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_makro.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

32. Принципи кейнсіанського моделювання економіки.

Кейнсіанці моделюють економіку, виходячи з таких основних принципів:

1. Економіка може бути збалансованою, тобто досягти рівноваги при неповній зайнятості ресурсів і обсязі виробництва меншому за потенційний.

2. Розглядається короткостроковий (рік і менше) період

3. В економіці не існує механізму саморегулювання. Повна зайнятість в нерегульованій економіці може виникнути тільки випадково, тому що ставки % та з/п є негнучкими. Причинами цього є наявність монополій, законодавче регулювання мінімальної з/п, тривалий термін дії контрактів на поставку сировини і готової продукції.

4. Планові заощадження не завжди дорівнюють плановим інвестиціям, тому що у інвесторів і власників заощаджень різні мотиви. Мотиви заощаджень д/г – придбання дорогих товарів, забезпечення старості, страхування, забезпечення дітей в майбутньому. Мотиви інвесторів – максимізація норми прибутку, реальна ставка % як плата за придбання грошово капіталу для інвестування. Рівень заощаджень залежить від доходу у розпорядженні, а рівень інвестицій – від ставки r та очікуваної норми прибутку.

5. AD є величиною нестабільною.

33. Фактори, що визначають динаміку споживання, заощаджень та інвестицій.

Динаміку споживання і заощадження визначають одні й ті самі фактори:1. Накопичене багатство (збільшення цієї суми збільшує обсяг споживання, її нестача стимулює заощадження.2. Рівень цін (зростання рівня цін підвищує схильність до заощаджень, зменшення ціни спонукає до збільшення споживання).3. Економічні очікування (якщо суб’єкт господарювання очікує кризового стану, це призведе до збільшення частки споживання в його доходах; передбачення економічної стабільності веде до збільшення заощаджень).4. Споживацька заборгованість (ліквідація заборгованості знижує як обсяги споживання, так і заощадження05. Оподаткування (податки зменшують обсяги споживання і заощадження одночасно).Динаміка інвестицій визначається наступними факторами:1. Оподаткування підприємців (зростання податків зменшує доходність, а відповідно й обсяги інвестицій).2. Технологічні зміни (технологічний прогрес стимулює збільшення інвестування)

3. Рівень забезпеченості основним капіталом (забезпеченість основним капіталом зменшує необхідність, а отже, й обсяги інвестицій).4. Очікування (оптимістичні очікування збільшують, песимістичні – зменшують обсяги інвестицій).

34. Кейнсіанська модель «витрати-випуск» (кейнсіанський хрест).

Модель «витрати-випуск» - метод визначення і пояснення рівноважного рівня виробництва в кейнсіанській теорії. Згідно цієї моделі, рівновага в економіці досягається тоді, коли рівень виробництва дорівнює сукупним плановим витратам, тобто УНД = АЕРівноважний рівень виробництва – такий обсяг виробництва, що забезпечує загальні витрати, достатні для закупівля усього обсягу виробництва. Графічно цю модель характеризує кейнсіанський хрест - модель товарного ринку.

В точці перетину графіків АЕ і У в економіці досягається рівновага, тому що весь доход У витрачається згідно плану.

Кут ОАЕАО1 показує МРС – граничну схильність до споживання.

Якщо фактичний УНД менше рівноважного, в економіці спостерігається інфляційний розрив, якщо більше – рецесійний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]