Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_makro.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

5. Моделювання в макроекономіці: поняття моделі та їх види.

Модель – спрощений опис реальної економічної дійсності.

В МА виділяють наступні види моделей:

1) Вербальні – опис причинно-наслідкових зв’язків в економіці за допомогою слів.

2) Кількісні – опис за допомогою числових співвідношень між окремими економічними параметрами. Кількісні моделі класифікують:

а) графічні – відображають функціональні зв’язки на площині;

б) статистичні – відображають тенденції зміни економічного явища в часі та просторі;

в) економіко-математичні – описують кількісні зв’язки в економіці за допомогою математичних символів, тобто змінних величин.

6. Економіко-математичне моделювання: види змінних та засоби їх вимірювання.

Економіко-математичні моделі – моделі в МА, що описують кількісні зв’язки в економіці за допомогою математичних символів, тобто змінних величин.

Економіко-математичне моделювання – процес побудови моделі і вирішення (розв’язання) рівняння або системи рівнянь, що її описують.

Змінна – показник, що визначає результати прийняття рішень в економіці.

Види змінних:

1) Ендогенні (внутрішні) змінні – невідомі, які потрібно знайти. Значення цих змінних визначається внутрішніми зв’язками моделей. До них належать:

- обсяг виробництва ВВП Y

- рівень безробіття u

- рівень інфляції π

2) Екзогенні (внутрішні) змінні – наперед задані, розмір яких встановлюється урядом та НБУ. Також їх називають автономними величинами. До них належать:

- державні витрати G

- кількість грошей в обігу M

- ставка позичкового відсотку r

- податкова ставка t

Економіко-математичні моделі описуються системою рівнянь, число яких відповідає числу ендогенних змінних в моделях.

В залежності від способу вимірювання змінні поділяються на:

1) Змінні запасів – можуть вимірюватися лише в певний момент часу і характеризують стан об’єкта досліджень на певну дату. Вимірюються в натуральних або грошових одиницях.

2) Змінні потоків – вимірюються в одиницю часу (місяць, квартал, рік) і характеризують безпосередню зміну течії макроекономічних процесів у часі. Вимірюються в співвідношеннях (грн/рік).

Взаємозв’язок між показниками запасу і потоку полягає в наступному: запас дорівнює накопиченим за певний період потокам; потік дорівнює різниці між запасами на кінець і початок періоду.

7. Графічні моделі та їх роль у прийнятті рішень.

Моделювання – процес побудови і розв’язання моделей або систем рівнянь.

Модель – спрощений опис реальної економічної дійсності.

Графічні моделі відображають функціональні зв’язки на площині. В МА графічні моделі відіграють велику роль. Графічні моделі дозволяють наглядно відобразити зв’язки, що встановлюються між агрегованими величинами за допомогою економіко-математичних моделей. Так, видами графічних моделей є, наприклад, моделі „Споживання-заощадження”, „вилучення-ін’єкції” тощо.

8. Економічний кругообіг. Схеми кругообігу в закритій, відкритій економіці без державних дій та за участю держави.

Економічний кругообіг у найширшому значенні відображає процес постійного відтворення економіці.Економічний кругообіг в МА – безперервний рух ресурсів, товарів і доходів.Перша схема економічного кругообігу була запропонована Леоном Вальрасом.Схеми кругообігу:

1) Закрита економіка без державних дій:

Суб’єкти господарської діяльності (фірми і домогосподарства) взаємодіють через ринки. Домогосподарства через ринок ресурсів надають фірмам ресурси, за що отримують доходи (витрати для фірм); фірми через ринок товарів і послуг надають домогосподарствам товари і послуги, за що отримують доходи (витрати для домогосподарств.

2) Відкрита економіка без державних дій

К рім вищезазначених потоків, фірми надають закордону товарний потік експорту, за що отримують грошові розрахунки (доходи фірм); також отримують з закордону товарний потік імпорту, за що надають грошові розрахунки (витрати фірм).

Домогосподарства перераховують кошти за кордон і отримують кошти, перераховані з закордону.

3) Відкрита економіка за участю держави

Держава надає фірмам дотації і стягує з них податки; надає трансферти домогосподарствам, і стягує податки з них; отримує податки з зовнішньоекономічної діяльності, іноземні інвестиції, вивозить капітал закордон, надає й отримує міжнародну економічну допомогу.

Інші потоки перераховані в попередніх моделях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]