Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_makro.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

12. Валовий національний продукт та його форми.

Валовий національний продукт – вартість кінцевих товарі та послуг, вироблених протягом року резидентами даної країни як на території цієї країни, так і за її межами.Кінцеві товари та послуги – продукція, що використовується для споживання населення.Резиденти країни – фізичні особи, що проживають в країні постійно, юридичні особи, що здійснюють господарську діяльність в межах країни протягом року, громадяни що проживають за кордоном менше одного року, або праця яких оплачується з держбюджету країни; студенти, що навчаються за обміном в інших країнах.Методи вимірювання ВНП:1) За потоком видатків (метод кінцевого використання)ВНП = С + ІВ ­­+ G + NX (сума споживання, валових інвестицій, державних витрат, чистого експорту)2) За потоком доходів (розподільчий метод)ВНП = А + Σ факторних доходів (сума амортизації та факторних доходів)3) За валовою доданою вартістю (виробничий метод)ВНП = ВП – ПС (різниця між валовою продукцією та проміжним поживанням)

ВВП ― це сукупна ринкова вартість кінцевої продукції та послуг, що вироблені в країні за певний період (рік) резидентами і нерезидентами даної країни, вимірює вартість продукції, що вироблена на території даної країни незалежно від того, чи знаходяться фактори виробництва у власності громадян даної країни чи ні.

Існують слідуючи види ВНП і ВВП:

  • номінальний (в поточних цінах);

  • р еальний (в постійних або базових цінах, тобто без інфляції):

ВНП реал = ВНП номін. / дифлятор ВНП – ВНП номін. / індекс цін

  • фактичний;

  • потенційний (вироблений в умовах повної зайнятості ресурсів).

13. Номінальний і реальний валовий національний продукт. Дефлятор внп.

Номінальний ВНП – валовий національний продукт, обчислений у поточних цінах

Реальний ВНП – валовий національний продукт, скоригований на зміну рівня цін.

Дефлятор ВНП – ціновий індекс, який вказує зміни середнього рівня цін у виробничо-промисловому секторі.

Розраховується за формулою:

Номінальний ВНП не дозволяє показати, як змінилася реальна ситуація в країні через те, що він не враховує темпів інфляції.

Для того, щоб ліквідувати цей недолік, вводять поняття реального ВНП, що обчислюється як відношення номінального ВНП до дефлятора ВНП. Реальний ВНП, таким чином, показує вартість благ, що були вироблені резидентами країни протягом року з урахуванням інфляційних змін.

15. Проблеми втілення системи національних рахунків в Україні.

Згідно з концепцією ООН 1993р., на початку 1995 р. Мінстат України завершив розробку національних рахунків України. Вони розроблені відносно методології СНР і включають 6 консолідованих рахунків: рахунок продуктів і послуг; рахунок виробництва; рахунок утворення, розподілу і використання доходів; рахунок капітальних витрат; фінансовий рахунок; рахунок зовнішньоекономічних зв’язків

Розроблена також класифікація видів економічної діяльності (КВЕД), але поки в економічній практиці вона не застосовується.

Основних проблем втілення СНР в Україні можна виділити 2:

1. Тінізація економіки – багато економічних процесів проходять поза увагою уряду, неконтрольовано. Таким чином, надходження і видатки суб’єктів економічної діяльності не фіксуються і це призводить до порушення балансу СНР.

2. Недосконала законодавча база – недосконалість українських законів, що є причиною нерівномірності протікання економічних процесів в різних галузях економіки, що негативно впливає на побудову балансу СНР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]