Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_makro.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

9. Аналіз економічного кругообігу в закритій економіці: діаграма грошових потоків, система рахунків, матриця кругообігу, система рівнянь для розрахунку макроекономічних показників.

При складанні діаграми грошових потоків поряд із основними секторами розглядається фінансовий сектор, через який відбувається рух грошових ресурсів.

Діаграма грошових потоків матиме вигляд:

Основні рахунки:

УНД – національний доход (з фірм до д/г);

С – споживання (з д/г до фірм);

S - заощадження (з д/г до фін. сектора);

А – амортизація (з фірм до фін. сектора);

І – інвестиції (з фін. сектора до фірм).

Система рахунків: для кожного сектору складається рахунок, в лівій частині якого відображаються надходження до сектору, в правій – видатки.

Матриця кругообігу:

+

-

Фірми

Д/г

Фін.

сектор

Σ

Фірми

-

Унд

А

Д/г

С

-

S

Фін.сектор

І

-

-

Σ

-

Система рівнянь:УВНП = ВП-ПС

УЧНП = УВНП – А (виробничий метод)УВНП = С+ІВ

УЧНП = С+ІЧ (метод кінцевого використання)

10. Аналіз економічного кругообігу у відкритій економіці без державних дій: діаграма грошових потоків, система рахунків, матриця кругообігу, система рівнянь для розрахунку макроекономічних показників.

Діаграма грошових потоків:

Основні рахунки:УНД – національний доход (з фірм до д/г);

С – споживання (з д/г до фірм);S - заощадження (з д/г до фін. сектора);А – амортизація (з фірм до фін. сектора);І – інвестиції (з фін. сектора до фірм).Х – грошові розрахунки за експорт (з закордону до фірм)М – грошові розрахунки за імпорт (з фірм до закордону)Z а→α – перерахунок коштів за кордон (з домогосподарств до закордону)Zα→а перерахунок коштів в країну (з закордону до країни)ΔZ – сальдо платіжного балансу (закордон-фін. сектор) ΔZ=(X+ Zα→а) – (M+ Z а→α)Система рахунків: для кожного сектору складається рахунок, в лівій частині якого відображаються надходження до сектору, в правій – видатки.Матриця кругообігу:

+

-

Фірми

Д/г

Фін.

сектор

Закордон

Σ

Фірми

-

Унд

А

М

Д/г

С

-

S

Zа→α

Фін.сектор

І

-

-

ΔZ

Закордон

Х

Zα→а

-

-

Σ

-

Система рівнянь:УВНП = ВП-ПС

УЧНП = УВНП – А (виробничий метод)

УВНП = С+ІВ+NX (NX = X-M);УЧНП = С+ІЧ +NX (метод кінцевого використання)

11. Умови рівноваги в моделі економічного кругообігу. Модель «ін’єкція-вилучення».

Модель „вилучення-ін’єкції” кейнсіанської теорії показує, у якому співвідношенні знаходяться вилучення у формі заощаджень та ін’єкції у формі інвестицій

Модель “Вилучення-ін’єкції” дає можливість представити загальні витрати як безпосередній фактор, який визначає рівні виробництва, зайнятості та доходу.

Рівноважний ВВП – це такий ВВП, який забезпечується в умовах рівноваги між заощадженнями та інвестиціями. Це означає, що плани домогосподарств, стосовно заощаджень, збігаються з планами підприємств, стосовно інвестицій. Тому умовою рівноваги на товарному ринку є рівновага між заощадженнями і запланованими інвестиціями, тобто S = In.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]