Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_makro.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

58.Використання моделі „is - lm” в економічній політиці.

Економісти кейсіанського спрямування використовують модель IS-LM для аналізу впливу на національний дохід і зайнятість, змін фіскальної або бюджетної податкової політики (змін державних витрат і податків) і кредитно-грошової політики (змін грошової маси) . Дана модель показує: ці дві форми державного регулювання національної економіки взаємопов'язані, вони доповнюють одна одну. Реалізація заходів у одній сфері здійснює вплив на іншу.

Зокрема, стимулююча грошово-кредитна політика не лише зміщує криву LM вправо, але й зменшує рівноважну ставку процента збільшує рівноважний дохід, що неминуче призведе до зміни обсягу інвестицій і ситуації на товарному ринку. Стимулююча бюджетна податкова політика, яка зумовлює переміщення кривої IS вгору підвищує рівноважну ставку процента, обсяг рівноважного доходу і водночас, змінює ситуацію на грошовому ринку.

Модель IS-LM дає інструменти для аналізу наслідків фіскальної грошово-кредитної політики у довгостроковому і короткостроковому планах. У тривалому періоді ціни гнучкі (еластичні), що дає можливість визначити напрями та інструменти економічної політики. У короткому періоді ціни нееластичні, тому дана модель використовується для аналізу того, як зміни в економічній політиці впливають на стані національної економіки

На закінчення варто зауважити, що модель IS-LM вперше була запропонована у 1939 році англійським теоретиком Дж.Гіксом ( пізніше — Нобелівським лауреатом), а потім розвивалась неокейнсіанцями.

60. Економічні цикли: сутність, структура, види та причини.

Економічний цикл – це послідовність економічних змін, яка складається з фаз, що повторюються та випливають одна з одної.

Структура економічного циклу:

1) „Економічне зростання” – характеризується нарощуванням (поліпшенням) усіх макроекономічних показників

2) „Економічний спад (криза)” – характеризується зниженням (погіршенням) усіх макроекономічних показників

3)„Депресія (стагнація)” – характеризується припиненням падіння макроекономічних показників

4)„Економічне пожвавлення (оживлення)” – характеризується початком повільного зростання (поліпшення) макроекономічних показників.

Види циклів за тривалістю:

1) короткі хвилі (цикли Китчина) – періодичність від 3 до 5 років.

Їх причини пов’язують з особливостями відтворення (динаміки) товарно-матеріальних цінностей на підприємствах та з кризовим станом грошового ринку;

2) цикли Джаглера з періодичністю 7-11 років (середні хвилі в

економіці). Причини – періодичність масового оновлення основного капіталу та підсумок взаємодії багатьох грошово-кредитних факторів;

3) цикли Кузнеца – біля 20 років. Причини – співпадання нижчих

точок на грошовому і товарному ринках;

4) цикли Кондратьєва (великі цикли кон’юнктури, довгі хвилі) –45-54 роки.

5) вікові – 100 і більше років, характерні для сільського господарства і галузей добувної промисловості.Причини – періодичність кардинальних науково-технічних перетворень; причини циклів, напр. існують такі теорії: монетарістськая теорія пов'язує діловий цикл з скороченням грошової маси і кредиту; інноваційна теорія пояснює кризу нерівномірністю процесу винаходів і техніч. прогресу; політична пояснює дії політиків, що використовують грошово-кредитний механізм і податкову політику в передвиборних компаніях; теорія рівноважного ділового циклу; концепція реального ділового циклу, пояснююча коливання в рівні розвитку продуктивності праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]