Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стилістика.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
479.23 Кб
Скачать

47. Розділові знаки як засоби реалізації на письмі точності, виразності та екпресивності мовлення.

Розділові знаки – це частина графічної системи мови – умовно прийняті значки, вживані на письмі для членування тексту за змістом та інтонацією. Призначення розділових знаків – полегшити читачеві сприйняття смислу написаного. Розділові знаки є насамперед показниками синтаксичного членування писемного мовлення. До них належать знаки, якими відділяються у тексті одно від одного прості речення, або частини складного речення, або виділяються введені до речень, але граматично з ними не пов’язані вставні і вставлені слова, словосполучення і речення, звертання, вигуки.

Структурний принцип, на якому грунтується вживання розділових знаків, пов’язаний зі смисловим, оскільки структурно значущі частини є одночасно й логічно значимими. Однак зустрічаються випадки, коли логічне членування підпорядковує собі структурне. Іноді розділові знаки є виразниками мовленнєвої економії. Наприклад: - Хліб підвівсь – в долоню колос, Що суворо дивиться докором.

Українська пунктуація грунтується також на інтонаційному принципі, наприклад: Закінчили роботу, сіли відпочивати (інтонація переліку). Зкінчили роботу – сіли відпочивати (інтонація обумовленості). Усі три принципи пунктуації – структурний, смисловий та інтонаційний – в українській мові діють одночасно, один якийсь принцип можна виділити тльки умовно.

До системи розділових знаків належать одиничні розділові знаки: крапка, двокрапка, багато крапок (три крапки), кома, крапка з комою, тире, знак питання, знак оклику – і парні: дві коми, дужки, двоє тире, лапок. За функцією розділові знаки поділяються на знаки роздільні і видільні. Роздільну функцію виконують такі розділові знаки. Крапка ділить текст на речення. Знак питання виконує такуж функцію, але разом з тим вказує на те, що речення містить у собі питання. Знак оклику також розділяє текст на речення, але разом з тим вказує на експресивність мовлення, оклик. Кома розділяє граматично рівноправні частини простого ускладненого чи складного речення. Крапка з комою функціонально подібна до коми, але розділяє скалдні (або ускладнені) за будовою граматично рівноправні частини. Тире розділяє головні члени речення (підмет і присудок), частини речення (однорідні члени й узагальнююче слове, що стоїть після них), частини складного безсполучникового речення, які перебувають в умовно-часових, протиставних та причиново-наслідкових зв’язках. Двокрапка не лише віддаляє одну частину складного речення від другої, а й вказує на те, що в цій другій частині міститься пояснення, розкриття причини того, про що йшлося у першій. Багато крапок (три крапки) вказує на те, що в реченні не всі його компоненти наявні, речення не закінчене, обірване. Знак виноски – видільний. Він вказує, що за словом, біля якого цей значок поставлений, має йти частина тексту, яка подається у піпорядковій частині сторінки або в кінці тексту.

Видільну функцію виконують парні розділові знаки: дві коми, дужки, двоє тире, лапок, виділяючи певний відрізок тексту.