Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стилістика.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
479.23 Кб
Скачать

37. Мова й композиція газетного тексту.

Кожне друковане видання повинно мати такі елементи форми:

  1. Жанрові, під якими розуміють модифікації жанрів, різноманітні добірки матеріалів, рубрики, розділи, цикли, тематичні шпальти, номери чи передачі.

  2. Сюжетно-композиційні, до яких входять сюжет, композиція, характеротворення, шрифтове рішення, ілюстративне оформлення тощо.

  3. Лексико-стилістичні, тобто мова, стиль, зображально-виражальні засоби, тональність, індивідуальна манера журналіста, стиль видання у цілому.

Газетний текст варто характеризувати у двох аспектах: з погляду його мови та композиції.

Мова газети – це жанровий різновид публіцистичного стилю, що виконує інформативну функцію. Мова преси орієнтується на загальнонародні норми. У ній виробляються певні соціальні та мовні стереотипи (кліше, штампи), що забезпечують швидке подання і сприйняття інформації. Інформативна функція мови преси витворила поступово різні жанри: інформацію, кореспонденцію, коментар, статті, інтерв’ю, репортаж, нарис, рецензію, огляд, хроніку, фейлетон, памфлет, журналістське розслідування та ін. Характерні ознаки мови газетного тексту: - експресивність вислову, - відсутність ускладнених метафор, - використання (і обігрування) фразеологізмів та афоризмів, - використання ремінісценцій з відомих художніх творів, народних пісень, - взаємодія експресії та стандарту, - творення абревіатур, - запозичення нової лексики тощо.

Організація тексту газет зумовлена особливостями стилю. Оскільки основним його призначенням є інформувати, висловити певну громадянську позицію, переконати людей в її істинності, сформувати громадську думку, то для цього ЗМІ використовують усі ресурси мови. При чому вибір мовних засобів зумовлений їх соціально оцінними характеристиками і можливостями ефективного, цілеспрямованого впливу на масову аудиторію. Це часто досягається шляхом поєднання логічності викладу з емоційним забарвленням, що є визначальною рисою текстів публіцистики.

Текст газети – це не хаотичне нагромадження одиниць різних мовних рівнів, а впорядкована система, в якій усе взаємопов’язане і взаємозумовлене.

Композиція газетного тексту передбачає послідовність викладу матеріалу, що забезпечує в подальшому необхідний логічний взаємозв’язок та умотивовану співмірність усіх частин твору: вступної, основної, заключної та службової. В кожній газеті є свій тип композиції, який творить композиційно-графічну модель газети. Основними властивостями композиції газетного оформлення є: 1) відображення у композиції типу видання, 2) індивідуальність композиції кожної індивідуальної газети, що залежить від умов проживання, естетичних смаків оформлювачів, 3) стабільність оформлення. Завдяки стабільності оформлення газета стає впізнаваною. Засобами композиції газетного тексту є: 1. Пропорції. 2.Масштаб 3.Симетрія й асиметрія. 4.Контраст і нюанс. 5.Метр і ритм. 6.Тональність і колір. 7.Рівновага.

Композиція газети враховує також декоративні елементи газет: різноманітні прикраси, лінійки, рамки; підбір різного роду шрифтів; оформлення заголовної частини та вихідних відомостей тощо; розміщення ілюстрацій тощо.