Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стилістика.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
479.23 Кб
Скачать

34. Стилістичні фігури мови та їх застосування у різних стилях мови

Практично всі стилі мови мають особливі стилістичні ресурси синтаксису – стилістичні фігури. Їх можливості помвтили і описали ще давньогрецькі ритори й філософи.

Стилістичні фігури – це особливі синтаксичні конструкції, що відзначаються оригінальністю форми, використовуються як засіб логічного виділення і впорядкуваня тексту. Така функція властива їм у всіх стилях мовлення, насамперед у науковому та офіційно-діловому. У художніх текстах, у розмовній мові ці фігури сприяють увиразненню лексичних засобів, посилюють їхні емоційно-експресивні можливості. Функції стилістичних фігур залежать від уживаної в них лексики та інтонаційних видозмін.

Основні стилістичні фігури такі: еліпс – пропуск слова чи словосполучення для відтворення психологічного стану схвильованості, розгубленості, енергійності; замовчування – обірване речення, що вимагає (пропонує) здогадатися, домислити фразу; повтор – нагромадження однотипних мовних елементів (звуків, складів, словосполучень); анафора (винесення наперед, вгору) – повторення початків суміжних фрагментів мовлення; епіфора (винесення назад, вниз) – повторення прикінцевих мовних елементів; анепіфора – однаковий початок і кінець певної синтаксичної структури („кільце строфи”); епанафора – наступний уривок синтаксичної одиниці починається так, як закінчується попередній („композиційний стик”); ампліфікація – нагромадження у висловлюванні однотипних (синонімічних) мовних одиниць для всебічного висвітлення думки; градація – розташування у висловлюванні слів за наростанням (висхідна градація) чи спаданням (нисхідна градація) їх семантичного чи емоційного-експресивного змісту; плеоназм – подвоєння слів, близьких за значенням; тавтологія – поєднання однокореневих слів; асиндетон – пропуск сполучників між структурними частинами тексту; полісиндетон – нагромадження сполучників та інших службових частин мови; парцеляція – поділ речень (простих і складних) на самостійні компоненти; рефрен – частина тексту (уривок), яка час від часу повторюється; риторичне питання – висловлювання у формі питального речення, на яке не потрібно відповідати, та багато інших.

Найбільш довершеними стилістичними фігурами вважають період і надфразну єдність (або „складне синтаксичне ціле”). Період – це незвично поширене просте або багаточленне складне речення, що характеризується єдністю теми, вичерпною повнотою змісту і гармонійністю синтаксичної структури. Періоди вживаються переважно в художньому і публіцистичному стилях, мають здебільшого урочистий, піднесений колорит; рідше трапляються в діловому стилі (це рубрики переліку). Надфразна єдність – це композиційно-синтаксична конструкція, в якій об’єднуються кілька речень, фраз і навіть абзаців, що мають певну змістову завершеність і структурну єдність, яка досягається використанням лексичних, граматичних та інтонаційних засобів. Використовується переважно у художньому стилі, а також публіцистичному (Рильський, Довженко, Яновський, Тютюнник).